Italienska gratänger
Ingredienser
- 2 squash - 600 g
- 2 auberginer - 600 g
- 0,5 msk salt
- 3 msk olivolja - till stekning
- 150 g skinka - skivad rökt
- 1,5 dl pecorino - riven eller parmesanost
Tomatsås
- 1 lök - gul
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja - till stekning
- 5 tomater - stora 400 g
- 1 msk tomatpuré
- 1 hönsbuljong - tärning
- 1 tsk råsocker
- 2 tsk salvia
- 1 krm svartpeppar
Gör så här
-
Skiva squash och aubergine halvcentimetertjockt. Salta auberginen och låt den ligga 20 min så att vätskan dras ur. Skölj bort saltet, torka skivorna.
-
Stek squash och aubergine i olja över hög värme 5 min och ta upp dem.
-
Tomatsås: Fräs över svag värme lök och vitlök glansigt. Tillsätt tomaterna i bitar, tomatpuré, buljongtärning, socker och salvia. Koka utan lock 15 min. Salta och peppra.
-
Sätt ugnen på 225°. Olja fyra portionsformar eller en större ugnssäker form.
-
Strimla skinkan och varva den med aubergine och squash i formarna. Bred över tomatsåsen och strö på osten.
-
Gratinera högt upp i ugnen tills osten har smält ca 15 min.