Italienska gratänger

Fyra portionsformar eller en enda stor – grönsaksgratängen får fin smak av den salta osten.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 squash - 600 g
  • 2 auberginer - 600 g
  • 0,5 msk salt
  • 3 msk olivolja - till stekning
  • 150 g skinka - skivad rökt
  • 1,5 dl pecorino - riven eller parmesanost

Tomatsås

  • 1 lök - gul
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja - till stekning
  • 5 tomater - stora 400 g
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 hönsbuljong - tärning
  • 1 tsk råsocker
  • 2 tsk salvia
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Skiva squash och aubergine halvcentimetertjockt. Salta auberginen och låt den ligga 20 min så att vätskan dras ur. Skölj bort saltet, torka skivorna.

  2. Stek squash och aubergine i olja över hög värme 5 min och ta upp dem.

  3. Tomatsås: Fräs över svag värme lök och vitlök glansigt. Tillsätt tomaterna i bitar, tomatpuré, buljongtärning, socker och salvia. Koka utan lock 15 min. Salta och peppra.

  4. Sätt ugnen på 225°. Olja fyra portionsformar eller en större ugnssäker form.

  5. Strimla skinkan och varva den med aubergine och squash i formarna. Bred över tomatsåsen och strö på osten.

  6. Gratinera högt upp i ugnen tills osten har smält ca 15 min.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!