00000

Olivoljan till stekning tillsammans med parmesanosten i stampet ger den italienska smaken. Rucola och pinjenötter förstärker.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g strömmingsfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 dl vetemjöl
1 msk smör
2 msk olivolja

Potatisstamp:

800 g mjölig potatis, skalad
2 dl mjölk
0,5 dl olivolja
2 dl parmesanost, riven
0,75 tsk salt

Garnering:

1 knippe rucola, (80 g)
0,5 rödlök, skalad
1 msk pinjenötter

Italiensk strömming med parmesankryddat potatisstamp – gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, häll av vattnet och mosa potatisen med en gaffel. Blanda med mjölk, olivolja och parmesan. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skölj strömmingen och klipp bort ryggfenan, torka strömmingen med hushållspapper. Salta, peppra och lägg ihop dem två och två. Vänd i vetemjöl.
  3. Hetta upp en stekpanna och stek strömmingen knaprig i smör och olivolja.
  4. Skölj rucolan och skiva löken tunt. Rosta pinjenötterna gyllenbruna i en het stekpanna.
  5. Lägg potatisstampet på tallrikarna och fördela strömmingen ovanpå. Toppa med rucola, rödlök och pinjenötter.