Italiensk smörgåstårta av focaccia

Recept på italiensk smörgåstårta av focaccia. Smörgåstårta för den Italienfrälsta med tomater, oliver, mozzarella och lite till. Baka först en focaccia.
Charlotte Jenkinson
Recept på smörgåstårta i italiensk tappning.
Recept på smörgåstårta i italiensk tappning. Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 focaccia - med tomater och oliver, se recept nedan

Fyllning

  • 400 g småtomater
  • 200 g kvisttomater - små
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 2 mozzarella - (à 125 g)
  • 1 burk olivcrème - grön, eller tapenade (135 g)
  • 250 g ricottaost
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 burk kronärtskockshjärtan - (290 g)
  • 200 g parmaskinka
  • 30 g rucola
  • 1 kruka basilika
  • 50 g parmesan - hyvlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.  Halvera 400 g småtomater och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg de hela kvisttomaterna på samma plåt. Ringla över olja och strö på salt och peppar. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Låt dem kallna.

  2. Skär focaccian i tre bottnar. Skär mozzarellan i tunna skivor.Täck den understa brödbottnen med mozzarella, olivcrème och hälften av de ugnsbakade tomathalvorna. Lägg på mellanbottnen.

  3. Blanda ricotta och crème fraiche och bred ut 2/3 av det på bottnen. Häll av vätskan från kronärtskockshjärtana och mixa dem till en röra. Bred ut på ricottan och lägg på resten av de ugnsbakade tomathalvorna.

  4. Lägg på den översta tårtbottnen. Skär bort kanterna runt tårtan om de är hårda. Bred resten av ricottacrèmen runt kanterna. Halvera skinkskivorna och rulla ihop dem. Fäst runt kanterna. Fäst även rucola och basilika runt kanterna. Lägg de ugnsbakade kvisttomaterna överst. Hyvla över parmesan och servera.

Till 1 bröd

  1. 200 g småtomater i olika färger 1 tsk + 1/2 tsk salt 4 dl vatten 25 g jäst 1 msk + 2 msk olivolja 50 g finriven parmesanost 2 dl durumvetemjöl 5 1/2 dl vetemjöl special + 1/2 dl till utbakning (330 g + 30 g) 75 g urkärnade gröna oliver

  2. Halvera tomaterna och blanda med 1 tsk salt i ett durkslag. Låt stå så att vätskan dras ut.

  3. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet i en degbunke. Tillsätt 1 msk olja, parmesan, 1/2 tsk salt och durumvete. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, ca 5 min i maskin till en mjuk ganska lös deg. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  4. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda den smidig. Platta ut i en fyrkantig form med löstagbar kant, ca 23 x 23 cm, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

  5. Sätt ugnen på 200°. Halvera oliverna och tryck ner dem och tomathalvorna lite lätt i degen. Ringla över 2 msk olja. Grädda brödet  mitt i ugnen ca 30 min. Låt det svalna, ta ut det ur formen och ställ på galler att kallna.

Recept på Focaccia

20 minuter + 70 minuter jäsning + 30 minuter i ugn

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!