44444

Italiensk råbiff med zucchini - variera klassikern med spännande tillbehör.

För 4 personer som huvudrätt eller 6 personer som smårätt:

Ingredienser

600 g nötkött, t ex innanlår eller flankstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Picklad zucchini:

1 zucchini
1 msk salt, + 0,5 msk 
1,5 dl äppelcidervinäger
4 dl vatten
1 msk strösocker
0,5 msk senapsfrön, gula
0,5 tsk korianderfrön

Majonnäs:

1 vitlök, hel
1 tsk olivolja
1 äggula
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk persilja, hackad

Tillbehör:

mâchesallad
parmesanost, hyvlad

Garnering:

olivolja
svartpeppar, nymald

40 minuter + 1 timme marinering + 30 minuter i ugn

Italiensk råbiff – gör så här:

  1. Zucchini: Hyvla eller skär zucchinin tunt. Lägg den i ett durkslag och strö över 1 msk salt. Låt stå ca 30 min. Koka upp vinäger, vatten, 1/2 msk salt, socker, senapsfrön och korianderfrön. Låt lagen kallna.
  2. Torka av zucchinin med hushållspapper, lägg skivorna i en glasburk. Häll över lagen. Låt stå ca 1 timme före servering. Den håller ca 2 månader i kylen.
  3. Majonnäs: Sätt ugnen på 200°. Halvera vitlöken på mitten. Lägg halvorna i en ugnssäker form och ringla olja över snittytan. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna. Tryck ut vitlöksklyftorna på en skärbräda. Finhacka till ett mos.
  4. Vispa eller mixa ihop äggula, vitlöksmos, vinäger och senap. Droppa i olja, lite i taget, Vispa till en krämig majonnäs. Krydda med salt och peppar. Rör ner persiljan.
  5. Skär bort hinnor och senor på köttet och mal det två gånger. Rör ihop köttet med salt och peppar och forma det till fyra stora biffar eller sex mindre.
  6. Lägg upp sallad på tallrikar och lägg köttet ovanpå. Ringla över lite olja, mal över peppar. Strö över parmesan och servera med picklad zucchini och majonnäs.
Kökstipset! Italiensk råbiff med picklad zucchini och rostad vitlöksmajonnäs kan du förenkla genom att servera råbiffen med färdigköpt picklad lök och färdig majonnäs smaksatt med rostad vitlök.