00000

Rätten kan också göras med ansjovisfyllda oliver i stället för oliver och ansjovis. Öka då mängden till 1 dl oliver. Potatiskakan är god som ensamrätt med en sallad eller som tillbehör till stekt kött eller fisk.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g potatis, mjölig
1 lök, liten gul
0,5 dl oliver, svarta urkärnade
1 tomat
55 g ansjovisfiléer, 1 liten ask
0,5 dl persilja, hackad
2 msk ströbröd
40 g pecorinoost, riven eller parmesan
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk olivolja

1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär potatisen i tunna skivor.
2. Skala och finhacka löken. Grovhacka oliverna. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Dela ansjovisfiléerna i mindre bitar.
3. Fodra en rund ugnssäker form ca 18 cm diameter med
bakplåtspapper. Varva potatis, lök, oliver, tomater, ansjovis, persilja, ströbröd, ost, salt och peppar. Avsluta med ost.
4. Ringla över olivolja och stek potatisen mjuk mitt i ugnen ca 45 minuter.