Italiensk pasta med salsiccia

Italiensk pasta med salsiccia, pangrattato och krämiga äggulor. Är en perfekt bjudrätt med lyxigt korvfräs, crunchigt smul och smakrik parmesan.
Petra Lindstrand
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 300 g salsicciakorv - rå, med fänkålssmak
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk kycklingfond - konc
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 1,5 dl vitt vin - torrt
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 150 g flower sprouts - grönkål, spenat eller mangold
  • 300 g pasta - t ex orecchiette

Bakade äggulor

  • 4 äggulor
  • 3 dl olivolja

Pangrattato

  • 100 g surdegsbröd - gärna dagsgammalt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka bladpersilja
  • 0,5 tsk flingsalt

Tillbehör

  • 50 g parmesan - riven
  • 1 kruka bladpersilja

Gör så här

  1. Ägg: Sätt ugnen på 105°. Lägg äggulorna i en liten ugnssäker form med lite olja. Fyll på med olja så att den täcker äggulorna helt. Tillaga mitt i ugnen 25–30 min, tills äggulan precis stannat på ytan men känns lös i mitten. Ta ut och låt svalna i oljan.

  2. Pangrattato: Smula brödet, det går bra i en matberedare. Skala och finhacka vitlöken. Stek brödet i olja i en stekpanna under omrörning tills det fått fin färg. Tillsätt vitlöken, låt fräsa ca 1 minut. Lägg smulet på ett fat, låt kallna. Repa och finhacka persiljan. Rör ner persilja och salt i brödsmulet.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en stekpanna. Snitta och ta bort skinnet från korven. Smula färsen.

  4. Stek färsen runt om i en stekpanna, rör runt så att den finfördelas. Tillsätt löken, paprikapulver, fond och vinäger. Häll över vinet, låt fräsa 3–5 min. Krydda med salt och peppar.

  5. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Ansa och sära på bladen från flower sproutsen. Lägg bladen i en sil och doppa ner dem i pastavattnet ca 1 minut. Kyl i kallt vatten. Blanda ner i såsen.

  6. Låt pastan rinna av men spara lite kokvatten. Blanda ner pastan i färsröran, späd eventuellt med lite pastavatten.

  7. Häll upp pastan på ett fat och toppa med äggulor, pangrattato och parmesan. Garnera med persilja.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!