00000

Italiensk lasagne med kalvragu är en klassisk lasagne med mustiga smaker. Kalvfärsen får sällskap av vitt vin som ger en fin mild smak till såsen.

För 6 personer:

Ingredienser

500 g kalvfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
1 paket bacon, eller pancetta (140 g)
1 msk olivolja, + 1 msk
2 burkar tomater, krossade (à 400 g)
3 dl vitt vin, torrt
2 msk kalvfond, konc
5 lagerblad
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar, nymald
1 kruka salvia
400 g lasagneplattor, färska

Béchamelsås:

100 g smör
1,75 dl vetemjöl
1 liter mjölk
2 dl parmesanost, riven, + 1 dl  
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

lagerblad

Tillbehör:

sallad

40 minuter + koktid + 40 minuter i ugn

Italiensk lasagne med kalvragu – gör så här:

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv moroten. Ansa och finstrimla sellerin. Finstrimla baconet.
  2. Bryn färsen i 1 msk olja i en stekpanna på hög värme ca 5 min. Stek lök, grönsaker och bacon i 1 msk olja i en stor stekpanna med höga kanter ca 7 min. Blanda ner den stekta färsen, tomater, vin, fond och lagerblad i grönsaksfräset. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda under lock ca 30 min, gärna längre. Repa och grovhacka salvian. Rör ner den i såsen.
  3. Béchamel: Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Låt fräsa ca 30 sekunder. Tillsätt mjölken, gärna uppvärmd, i omgångar under konstant vispning. Låt såsen sjuda ca 3 min. Vispa i 2 dl ost och krydda med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på 180°. Bred ut béchamelsås i en eller flera smorda ugnssäkra formar och lägg ut lasagneplattor. Bred béchamel över och därefter färssås. Lägg ut plattor och fortsätt på samma sätt. Avsluta med béchamel. Lägg på några lagerblad och strö över 1 dl ost.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 40 min. Servera med sallad.