00000

Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan är en soppa som värmer gott i magen när det är kallt ute.

För 4 personer:

Ingredienser

200 g salsicciakorv
3 selleristjälkar
1 morot1
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm chiliflakes
2 dl vitt vin, torrt
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
3 lagerblad
1 förpackning borlottibönor, (380 g)
100 g soppasta, t ex risoni
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

parmesanost
olivolja
basilika

50 minuter

Italiensk bondsoppa med bönor, färsk korv och parmesan – gör så här:

  1. Ta bort skinnet från salsiccian och dela korven i mindre bitar. Ansa och skiva sellerin. Skala moroten och skär den i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta ca 3 min. Tillsätt korv, selleri, morot och chiliflakes och fräs ytterligare 2–3 min. Häll över vinet och låt sjuda ca 2 min. Tillsätt vatten, buljongtärningar och  lagerblad och låt sjuda under lock ca  30 min.
  3. Mixa hälften av bönorna med 2 dl av buljongen och häll i soppan. Tillsätt pastan och koka den enligt anvisning på förpackningen tills den blir al dente.
  4. Vänd ner resterande bönor i soppan och koka upp. Krydda med salt och peppar. Toppa soppan med parmesan och ringla över lite olja. Garnera med basilikablad och servera direkt.