Isterband

00000

Isterband har en pikant syra som i orginalrecepten kom sig av att korven hängdes över en järnspis eller i eldstaden flera dagar och surnade av sig själv. Vi ger korven den rätta syran på ett modernare sätt med hjälp av mjölksyrade morötter.

För 1 1,4 kilo korv

Ingredienser

3 m krokfjälster, ca
300 g sidfläsk
200 g lättrimmat sidfläsk
500 g nötkött, t ex högrev
2 dl mjölksyrade morötter, (Tistelvind)
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk kryddpeppar, stött
1 tsk vitpeppar, stött
1 msk gult senapsfrö, stött
1 tsk salt
1 dl grovt salt, ca

Till rökning

en Abu-röklåda
alspån
enris

1 1/2 timme+30 min rökning

1. Blötlägg fjälstren 2–5 timmar. Byt vatten 2–3 gånger. Skölj igenom fjälstren noga med kallt vatten.
2. Skär allt kött i bitar. Vänd ner morötterna. Mal kött och morötter 1–2 gånger i köttkvarn.
3. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör ca 3 min. Låt den kallna och blanda ner i korvsmeten. Krydda med kryddpeppar, vitpeppar, senapsfrö och salt.
4. Montera korvhorn och trä upp krokfjälster. Fyll fjälstren ganska hårt och knyt om med krympt bomullssnöre till ca 10 cm långa korvar. Lägg dem på ett fat och strö på grovt salt. Ställ dem i kylen 1 dygn.
5. Häll bort vattnet som bildats runt korvarna. Torka av dem något med hushållspapper. Tänd en röklåda med alspån och lite enris i botten. När det börjar ryka ur den lägg i några korvar åt gången på gallret. Stäng locket och rök 5 min med brännaren på och 5 min utan brännare för att det inte ska bli för varmt .
6. Låt korvarna kallna. Nu går de att frysa om du vill det. För att tillaga isterbanden steker man dem i lite smör på medelvärme eller strax under medelvärme ca 15 min. Vänd dem ofta.

Fler recept med: Korv och chark, Övrigt