Soltorkade inlagda tomater

4.64.64.64.64.6

Soltorkade inlagda tomater passar till det mesta. Men inte behöver de läggas ut i solen för att torka! Gör egna hemma i ugnen och strö sedan tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta.

För 1 sats(er)

Ingredienser

2 kilo tomater, gärna små
3-4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
0,5 tsk nymald svartpeppar
1 dl örter, t ex oregano och timjan
4 msk olivolja + 5-7 dl olivolja för att fylla burkarna

A

tt göra egna ”soltorkade” tomater är ett fantastiskt enkelt och gott sätt att ta vara på tomaterna när de smakar som mest. Minimalt med jobb – det enda som tar lite tid är timmarna i ugnen.

När du fyllt burkarna finns det många användningsområden. Strö tomaterna över en sallad eller vänd ner dem i pasta. Servera dem till en köttbit eller till ostbrickan. Eller prova att göra en supergod pesto (se recept nedan)! Peston passar utmärkt till antipastibrickan, i pasta eller att rulla in kycklingfiléer med. Den är också en himmelskt god röra till allt sommargrillat!

 1. Skölj tomater och örter i kallt vatten. Diska glasburkarna noggrant. Halvera tomaterna, repa örterna och skala vitlöksklyftorna. Fördela allt på plåtar. 
  inlagda-tomater
 2. Sätt ugnen på 100°. Krydda tomaterna med salt och peppar. Strö på örter. Ringla över oljan. Sätt in plåtarna i ugnen 4–6  timmar, beroende på storleken på tomaterna. Har du flera plåtar bör de byta plats då och då.
  inlagda tomater recept
 3. Ta ut plåtarna när tomaterna skrumpnat och torkat
  ihop lite. Låt svalna. 
  inlagda-tomater
 4. Använd rena redskap när du lägger över tomaterna i de rena glasburkarna. Fyll på med olja och se till att den täcker tomaterna. Tryck ner tomaterna med en gaffel så att det inte finns några luftfickor kvar. Stäng locket. Kan förvaras i kyl ca 2 månader.
  inlagda-tomater5

Röd pesto
röd pesto

Söt, fyllig och smakrik. Thai-basilikan ger peston en lite originell smak med sting. 5 min, till ca 3 dl:

 • 3 dl torkade tomater
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 kruka thaibasilika
 • 1 dl riven parmesanost
 • 1 dl osaltade cashewnötter

Gör så här: Repa basilikan. Häll alla ingredienser i en skål
och mixa slätt med mixerstav. Häll upp i en burk. Kan förvaras i kylen ca 1 månad.

Fler recept med: Buffémat, Smårätter