Inlagda gröna tomater passar till mycket, men framför allt till grillat och grytor.

För 1 liter

Ingredienser

1 kg tomater gröna
1 lök gul
2 vitlöksklyftor
1 msk senapsfrön

Lag:

3 dl strösocker
3 dl vatten
0,5 dl ättika 24%
1 dl vitvinsvinäger

Inlagda gröna tomater

  1. Pricka tomaterna på några ställen med en stoppnål eller provsticka.
  2. Koka dem i lättsaltat vatten ca 3 min. Låt dem rinna av. Skär dem i klyftor. Skala och klyfta löken. Skala och skiva vitlöken.
  3. Blanda samman lagen i en kastrull och koka upp.  Lägg i tomater, lök, vitlök, och senapsfrön. Låt alltsammans sjuda ca 10 min tills tomaterna känns mjuka men har lite spänst kvar.
  4. Ta upp tomaterna och löken med hålslev och lägg i väl rengjorda mindre glasburkar.
  5. Låt lagen koka ihop ca 5 min utan lock och häll den sedan på tomat- och lökbitarna. Sätt lock på burken och låt inläggningen svalna.
  6. Förvara den kallt så håller den flera veckor.