4.64.64.64.64.6

Inlagd ”auberginesill” passar veganer och alla andra som vill ha en silliknade rätt. Auberginen liknar sill i sin konsistens när den kokas i kraftigt saltat vatten och sedan får ligga i ättikslag.

För 8 personer:

Ingredienser

2 auberginer, (à 400 g)
1,5 liter vatten, + 3 dl
2 msk salt
2 tsk kryddpeppar
1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
4 lagerblad
1 rödlök
1 morot

Krämig ”sill”:

2 salladslökar
1,5 dl Imat fraiche, (havrebaserad fraiche)
1 dl majonnäs, äggfri
2 msk senap, sötstark
0,5 ask smörgåskrasse
0,5 dl persilja, hackad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

20 minuter + 1 dygn i kyl

Inlagd ”auberginesill” – gör så här:

  1. auberginesill

    Foto: Per Ranung


    Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i ca 1 cm breda stavar.
  2. auberginesill

    Foto: Per Ranung


    Koka upp 1 1/2 litervatten och salt i en gryta. Lägg i auberginestavarna och låt koka ca 5 min. Ta grytan åt sidan och låt stå ca 15 min. Ta upp auberginen med hålslev och låt rinna av ordentligt. Pressa eventuellt försiktigt med hålsleven så att all vätska pressas ut.
  3. auberginesill

    Foto: Per Ranung


    Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Koka upp ättika, socker och 3 dl vatten med kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna. Skala och skiva lök och morot. Varva aubergine, lök och morot i en stor burk. Häll över lagen och ställ ”sillen” i kylen ca 1 dygn.
  4. ”krämig” vegansk sill

    Foto: Per Ranung


    Krämig vegansk ”sill”:
    Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.
Fler recept med: Buffémat, Jul, Veganskt