20 minuter + 1 dygn i kyl
Inlagd ”auberginesill” – gör så här:
-
Foto: Per Ranung
Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och sedan i ca 1 cm breda stavar. -
Foto: Per Ranung
Koka upp 1 1/2 litervatten och salt i en gryta. Lägg i auberginestavarna och låt koka ca 5 min. Ta grytan åt sidan och låt stå ca 15 min. Ta upp auberginen med hålslev och låt rinna av ordentligt. Pressa eventuellt försiktigt med hålsleven så att all vätska pressas ut. -
Foto: Per Ranung
Krossa kryddpepparkornen i en mortel. Koka upp ättika, socker och 3 dl vatten med kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen kallna. Skala och skiva lök och morot. Varva aubergine, lök och morot i en stor burk. Häll över lagen och ställ ”sillen” i kylen ca 1 dygn. -
Foto: Per Ranung
Krämig vegansk ”sill”: Ansa och strimla salladslöken. Rör ihop fraiche, majonnäs och senap. Blanda i salladslök, klippt smörgåskrasse och persilja. Krydda med salt och peppar. Ta upp hälften av den inlagda ”sillen” och blanda ner den i såsen.