4.14.14.14.14.1

Inlagd sill med citron, enbär och gin passar fint på julbordet. Enbär och gin  är smaker som gifter sig bra. Här blandas de ner i lagen.

För 10 personer på buffé:

Ingredienser

8 sillfiléer, salta (ca 600 g)
1 morot
1 gul lök
0,5 rödlök
1 bit purjolök, (ca 5 cm)
1 citron

Lag:

2 dl ättiksprit, (12 %)
4 dl strösocker
6 dl vatten
8 kryddpepparkorn
12 enbär
6 kryddnejlikor, hela
1 lagerblad
8 cl gin
1 msk senapsfrön, gula

30 minuter + 6 timmar + 3 dygn i kyl

Inlagd sill med citron, enbär och gin– gör så här:

  1. Skölj sillen i kallt vatten och låt den ligga i rikligt med vatten kallt i kylen, 6-8 timmar. Byt vatten några gånger under tiden.
  2. Skala och finstrimla morot och lök. Ansa och finstrimla purjolöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av skalet i långa remsor.
  3. Lag: Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna ca 10 min. Blanda ner grönsaker, citron, kryddor och gin i lagen. Ställ lagen i kylen så att den blir riktigt kall.
  4. Skär sillen i bitar. Lägg dem i en burk och häll över lagen. Sätt på lock på burken och låt stå i kylen ca 3 dygn innan den serveras.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Sill