Inlagd lingonsill med brynt smör och salladslök

Inlagd lingonsill med brynt smör och salladslök är en varmrätt med sill – perfekt som lunchrätt med knäckebröd och lagrad ost.
Mattias Larsson
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill - (400 g)
  • 200 g potatis - kokt
  • 100 g smör

Inläggningslag

  • 0,5 rödlök
  • 0,25 fänkålsstånd - (75 g)
  • 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 tsk fänkålsfrön - krossade
  • 1 lagerblad
  • 0,75 dl lingon

Garnering

  • 2 salladslökar
  • 0,5 dl lingon

Gör så här

  1. Lag: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna. Lägg i lök, fänkål och lingon. Låt lagen kallna.

  2. Lägg de avrunna sillfiléerna i lagen och låt stå i kylen 2–3 dygn.

  3. Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen och lägg den på fyra ugnssäkra tallrikar eller formar. Skär sillen i bitar och lägg den på potatisen. Värm mitt i ugnen ca 5 min.

  4. Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt. Ta sillen ur ugnen. Häll över det nybrynta smöret. Ansa och strimla salladslöken. Strö över lök och lingon. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!