Inlagd lingonsill med brynt smör och salladslök
Ingredienser
- 1 burk inläggningssill - (400 g)
- 200 g potatis - kokt
- 100 g smör
Inläggningslag
- 0,5 rödlök
- 0,25 fänkålsstånd - (75 g)
- 0,5 dl ättiksprit - (12 %)
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl vatten
- 2 tsk fänkålsfrön - krossade
- 1 lagerblad
- 0,75 dl lingon
Garnering
- 2 salladslökar
- 0,5 dl lingon
Gör så här
-
Lag: Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Ansa och skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten med kryddorna. Lägg i lök, fänkål och lingon. Låt lagen kallna.
-
Lägg de avrunna sillfiléerna i lagen och låt stå i kylen 2–3 dygn.
-
Sätt ugnen på 200°. Skiva potatisen och lägg den på fyra ugnssäkra tallrikar eller formar. Skär sillen i bitar och lägg den på potatisen. Värm mitt i ugnen ca 5 min.
-
Bryn smöret i en kastrull tills det börjar dofta nötigt. Ta sillen ur ugnen. Häll över det nybrynta smöret. Ansa och strimla salladslöken. Strö över lök och lingon. Servera direkt.