55555

Inlagd lax serveras på samma sätt som inlagd sill. Det är så lätt att göra att det är konstigt att man inte gör det oftare.

För 4-6 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé, (som varit fryst 3 dygn)
0,5 dl havssalt, finkornigt

Lag:

1 dl ättiksprit, (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 bit purjolök, (ca 10 cm)
1 dl lingon
1 tsk kryddpepparkorn
2 lagerblad
0,5 tsk timjan

20 minuter + 1 timme i rumstemperatur + 1 dygn i kyl

Inlagd lax med lingon – gör så här:

  1. Skär laxfilén i ca 1 x 1 cm stora kuber. Lägg dem i en plastpåse tillsammans med salt. Låt dem ligga i rumstemperatur ca 1 timme.
  2. Blanda samman ättika, socker och vatten i en skå så att sockret löses upp. Ansa och finhacka purjolöken. Tillsätt lingon, grovstött kryddpeppar, smulade lagerblad, purjolök och timjan. Låt lagen stå 1-2 timmar.
  3. Häll laxen i ett durkslag och spola hastigt i kallt vatten. Blanda ner den i lagen. Låt stå i kylen ca 1 dygn före servering.
Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax