Inkokta plommon

En perfekt och elegant dessert som står helt klar i kylen. Den kan göras färdig dagen före festen och sedan bara skäras upp strax före serveringen. Fyllningen görs med italiensk maräng som ger den lena fina konsistensen.

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln och blanda med florsockret. Vispa äggvitan fast, först på låg och sen på hög hastighet.
2. Sikta ner mandel- och florsockerblandningen. Blanda försiktigt. Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2 liters avlång bakform. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, tills den börjar få färg. Låt kallna.
3. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Dela och kärna ur plommonen. Blanda dem med sockret och rosta på en plåt mitt i ugnen ca 20 min. Mixa blandningen till en puré.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda det mesta av purén med den italienska marängen. Smält gelatinbladen i resten av purén och blanda ner det i marängblandningen. Lösvispa grädden och vänd
ner den också.
5. Ta upp bottnen och klä formen med plastfolie. Lägg tillbaks bottnen och häll i plommonmoussen och ställ i frysen ca 1 timme.
6. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela och kärna ur plommonen och kör dem i mixer. Koka upp vatten och socker, lägg i plommonmixet och låt koka 5 min. Sila genom finmaskig sil.
7. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma saften. Låt kallna. Häll den sedan över den stelnade moussen. Ställ i kylen för att stelna minst 2 timmar.
8. Inkokta plommon: Halvera och kärna ur plommonen. Koka upp vatten, socker, citronsaft och stjärnanis i en kastrull. Lägg i plommonen och låt dem sjuda mjuka 5-10 min. Ta upp plommonen och koka ihop lagen tills den blir simmig. Lägg tillbaks plommonen och låt dem därefter kallna i lagen. Hit går att förbereda dagen före.
9. Servering: Skär upp moussen i portionsbitar och servera tillsammans med de inkokta plommonen.

Recept från