Inkokta plommon

44444

En perfekt och elegant dessert som står helt klar i kylen. Den kan göras färdig dagen före festen och sedan bara skäras upp strax före serveringen. Fyllningen görs med italiensk maräng som ger den lena fina konsistensen.

För 10 person(er)

Ingredienser

Mandelbotten:

25 g mandel, skållad
1 dl florsocker
25 g äggvita

Fyllning:

350 g plommon, blå
1 dl strösocker
4 gelatinblad
1 italiensk maräng, sats (se separat recept)
1,75 dl vispgrädde

Gelé:

100 g plommon
1 dl vatten
1 dl strösocker
1,5 gelatinblad

Inkokta plommon:

10 plommon
1 msk citron, pressad
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 150°. Mal mandeln och blanda med florsockret. Vispa äggvitan fast, först på låg och sen på hög hastighet.
2. Sikta ner mandel- och florsockerblandningen. Blanda försiktigt. Lägg ett bakplåtspapper i en 1 1/2 liters avlång bakform. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, tills den börjar få färg. Låt kallna.
3. Fyllning: Sätt ugnen på 200°. Dela och kärna ur plommonen. Blanda dem med sockret och rosta på en plåt mitt i ugnen ca 20 min. Mixa blandningen till en puré.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda det mesta av purén med den italienska marängen. Smält gelatinbladen i resten av purén och blanda ner det i marängblandningen. Lösvispa grädden och vänd
ner den också.
5. Ta upp bottnen och klä formen med plastfolie. Lägg tillbaks bottnen och häll i plommonmoussen och ställ i frysen ca 1 timme.
6. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela och kärna ur plommonen och kör dem i mixer. Koka upp vatten och socker, lägg i plommonmixet och låt koka 5 min. Sila genom finmaskig sil.
7. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma saften. Låt kallna. Häll den sedan över den stelnade moussen. Ställ i kylen för att stelna minst 2 timmar.
8. Inkokta plommon: Halvera och kärna ur plommonen. Koka upp vatten, socker, citronsaft och stjärnanis i en kastrull. Lägg i plommonen och låt dem sjuda mjuka 5-10 min. Ta upp plommonen och koka ihop lagen tills den blir simmig. Lägg tillbaks plommonen och låt dem därefter kallna i lagen. Hit går att förbereda dagen före.
9. Servering: Skär upp moussen i portionsbitar och servera tillsammans med de inkokta plommonen.