Inkokta päron med mandelkola och knapriga flarn

Här möts tre konsistenser - mjukt, knaprigt och härligt segt.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 päron - hårda
  • 5 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 1 citron - skiva

Mandelkola

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl sirap - mörk
  • 75 g choklad - vit
  • 50 g mandelspån

Knapriga flarn

  • 25 g sötmandel
  • 25 g smör - rumsvarmt
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk glykos

Tillbehör

  • 0,5 l vaniljglass

Gör så här

  1. Koka upp vatten, socker och citronskiva. Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg ner päronen i lagen och sjud ca 15 min, tills de är mjuka. Låt päronen kallna i lagen.

  2. Kola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka 5 min. Ta kastrullen åt sidan och mixa ner chokladen med mixerstav. Blanda i mandeln och häll upp kolan i en aluminiumform, ca 12 x 12 cm. Låt kolan stelna i kylen ca 2 timmar. Skär den i fyrkanter.

  3. Flarn: Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och finhacka mandeln. Blanda mandeln med övriga ingredienser. Rulla små bollar av degen och lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min, tills flarnen fått fin färg.

  4. Servera päronen med kola, flarn och vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!