55555

Inkokta lingonpäron är en klassisk efterrätt som både stora och små gillar. Bra att ha på lut i en burk i kylen. Serveras med vaniljglass eller vispad grädde.

För 8 personer:

Ingredienser

8 päron, medelstora, hårda 
450 g lingon, frysta
4 dl strösocker
6 dl vatten
1,5 dl citron, pressad

Tillbehör:

vaniljglass, eller vispad grädde

10 minuter + koktid

Inkokta lingonpäron – gör så här:

  1. Koka upp lingon, socker, vatten och citronsaft i en gryta. Låt sjuda ca 10 min.
  2. Skala päronen och lägg dem i grytan. Låt koka tills päronen är mjuka, 30–40 min.
  3. Ta försiktigt upp päronen och lägg dem i en väl rengjord glasburk. Sila bort lingonen och häll den varma lagen över päronen. Förslut på en gång.
  4. Förvara burken kallt, då håller den ca 4 månader. Servera päronen med vaniljglass eller vispad grädde.

Vilken päronsort?

Välj gärna päronsorter som Alexander Lucas eller William, de passar bra för inkokning.