Inkokt vit sparris med nässelmajonnäs, morötter, späda blad och müsli

Sparrisen bör marineras 2–3 dagar. Nässelmajonnäsen kan lagas dagen före servering. Morötterna och müslin kan förberedas flera dagar före och förvaras i burkar med lock.

30 min + 2-3 dygn för sparrisen att dra

1. Skala sparrisen noga och skär bort ca 2 cm längst ner. Koka upp vatten, vinäger, smör, timjan och salt i en kastrull. Koka sparrisen i lagen 8–12 min, så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta upp sparrisen och låt den och kokspadet kallna. Lägg sparrisen i en burk och häll över kokspadet. Låt stå 2–3 dygn i kylen.

2. Torkade morötter: Sätt ugnen på 50 grader. Skala morötterna. Hyvla dem tunt på mandolin. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen ca 8 timmar. Förvara torrt i en burk med lock.

3. Krakas müsli: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödet. Skär det i små tärningar. Skvätt över oljan och strö över salt. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör runt några gånger. Rosta nakenhavren i en varm stekpanna tills den får lite färg. Blanda krutonger och havre.

4. Nässelmajonnäs: Lägg nässlorna i kokande vatten ca 1 minut. Låt dem rinna av, krama ut all vätska och hacka nässlorna. Mixa dem med 1 dl olja. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa  i 1/2 dl olja under kraftig vispning. Vispa ner nässelkrämen. Salta.

5. Lägg en klick av nässelmajonnäsen i botten på en djup tallrik. Skär sparrisen i 5 cm långa bitar och värm dem försiktigt i kokspadet. Ta upp sparrisen och låt den rinna av. Lägg sparrisen på nässelmajonnäsen. Fördela sallad, späda blad, torkade morötter och müsli runt om. Droppa över olja.

Recept från