00000

Sparrisen bör marineras 2–3 dagar. Nässelmajonnäsen kan lagas dagen före servering. Morötterna och müslin kan förberedas flera dagar före och förvaras i burkar med lock.

För 6 pers

Ingredienser

Inkokt vit sparris med nässelmajonnäs, torkade morötter, späda blad och müsli

12 vita sparrisar, gotländska
5 dl vatten
1 msk chardonnayvinäger
50 g smör
1 kruka timjan
1/2 msk salt

Torkade morötter

1 knippe späda morötter

Krakas müsli

75 g surdegsbröd, dagsgammalt
1 tsk kallpressad rapsolja
1/2 krm salt
2 msk nakenhavre, hela korn

Nässelmajonnäs

15 g nässlor
1 dl + 1/2 dl rapsolja
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk chardonnayvinäger
2 krm salt

Garnering

3 dl plockad blandad sallad
20 torkade rosenblad
20 maskrosblad
20 klöverblad
1 msk kallpressad rapsolja

30 min + 2-3 dygn för sparrisen att dra

1. Skala sparrisen noga och skär bort ca 2 cm längst ner. Koka upp vatten, vinäger, smör, timjan och salt i en kastrull. Koka sparrisen i lagen 8–12 min, så att den fortfarande har lite tuggmotstånd. Ta upp sparrisen och låt den och kokspadet kallna. Lägg sparrisen i en burk och häll över kokspadet. Låt stå 2–3 dygn i kylen.

2. Torkade morötter: Sätt ugnen på 50 grader. Skala morötterna. Hyvla dem tunt på mandolin. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen ca 8 timmar. Förvara torrt i en burk med lock.

3. Krakas müsli: Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort kanterna på brödet. Skär det i små tärningar. Skvätt över oljan och strö över salt. Blanda runt. Rosta mitt i ugnen ca 15 min. Rör runt några gånger. Rosta nakenhavren i en varm stekpanna tills den får lite färg. Blanda krutonger och havre.

4. Nässelmajonnäs: Lägg nässlorna i kokande vatten ca 1 minut. Låt dem rinna av, krama ut all vätska och hacka nässlorna. Mixa dem med 1 dl olja. Blanda äggula, senap och vinäger. Droppa  i 1/2 dl olja under kraftig vispning. Vispa ner nässelkrämen. Salta.

5. Lägg en klick av nässelmajonnäsen i botten på en djup tallrik. Skär sparrisen i 5 cm långa bitar och värm dem försiktigt i kokspadet. Ta upp sparrisen och låt den rinna av. Lägg sparrisen på nässelmajonnäsen. Fördela sallad, späda blad, torkade morötter och müsli runt om. Droppa över olja.