Inkokt vinteräpple, kardemumma, havre, vaniljfärskost och körvel

Inkokt vinteräpple, kardemumma, havresmul, vaniljfärskost och körvel är en festlig underbart god dessert av David Lundqvist, Årets Kock 2018. "Desserten är som en isärplockad äppelkaka. Temperaturskillnaden mellan de ljumna äppelringarna och den kalla vaniljfärskosten är trevlig"
David Lundqvist
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 4 äpplen - svenska , Ingrid Marie eller Frida
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 msk kardemummakärnor - hela
  • 1 msk citron - pressad

Havre

  • 2 dl havregryn
  • 0,75 dl strösocker
  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 1 krm salt

Vaniljfärskost

  • 1 vaniljstång
  • 1 tsk strösocker
  • 200 g färskost - naturell
  • 0,75 dl florsocker
  • 1 dl vispgrädde

Garnering

  • citronmeliss

Gör så här

  1. Havre: Sätt ugnen på 180°. Knåda ihop alla ingredienser och smula ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Rör om och rosta ytterligare ca 15 min. Ta ut när smulet är mörkt gyllene och sockret har karamelliserat. Låt kallna.

  2. Skala, kärna ur och skär 2 äpplen i tjocka ringar. Skala, kärna ur och ta ut kulor med ett kuljärn ur 2 äpplen. Koka upp vin, socker och kardemummakärnor. Tillsätt citronsaften. Lägg i äppelringar och -kulor och sjud ca 1 minut. Låt äpplena kallna i lagen.

  3. Vaniljfärskost: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med baksidan av en kniv. ”Massera” ut fröna i strösockret. Vispa ihop alla ingredienser tills det börjar tjockna.

  4. Halvera äppelringarna och lägg dem och äppelkulorna på tallrikar. Strö över havreströssel. Forma färskosten till ägg och lägg på tallrikarna. Garnera med citronmeliss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!