4.44.44.44.44.4

Inkokt vinteräpple, kardemumma, havresmul, vaniljfärskost och körvel är en festlig underbart god dessert av David Lundqvist, Årets Kock 2018. "Desserten är som en isärplockad äppelkaka. Temperaturskillnaden mellan de ljumna äppelringarna och den kalla vaniljfärskosten är trevlig"

För 4 personer:

Ingredienser

4 äpplen, svenska , Ingrid Marie eller Frida
2 dl vitt vin, torrt
2 dl strösocker
0,5 msk kardemummakärnor, hela
1 msk citron, pressad

Havre:

2 dl havregryn
0,75 dl strösocker
50 g smör, rumsvarmt
1 krm salt

Vaniljfärskost:

1 vaniljstång
1 tsk strösocker
200 g färskost, naturell
0,75 dl florsocker
1 dl vispgrädde

Garnering:

citronmeliss

30 minuter + 25 minuter i ugn

Inkokt äpple med smul och vaniljfärskost – gör så här:

  1. Havre: Sätt ugnen på 180°. Knåda ihop alla ingredienser och smula ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 10 min. Rör om och rosta ytterligare ca 15 min. Ta ut när smulet är mörkt gyllene och sockret har karamelliserat. Låt kallna.
  2. Skala, kärna ur och skär 2 äpplen i tjocka ringar. Skala, kärna ur och ta ut kulor med ett kuljärn ur 2 äpplen. Koka upp vin, socker och kardemummakärnor. Tillsätt citronsaften. Lägg i äppelringar och -kulor och sjud ca 1 minut. Låt äpplena kallna i lagen.
  3. Vaniljfärskost: Klyv vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med baksidan av en kniv. ”Massera” ut fröna i strösockret. Vispa ihop alla ingredienser tills det börjar tjockna.
  4. Halvera äppelringarna och lägg dem och äppelkulorna på tallrikar. Strö över havreströssel. Forma färskosten till ägg och lägg på tallrikarna. Garnera med citronmeliss.

Kökstipsen!

  • Med ett kuljärn får du fina ”äppelbollar”.
  • Havresmulet kan gärna göras i förväg.

 

Fler recept med: Frukt och bär