00000

Det är många olika delar, men precis allt går att förbereda.

För 4 pers

Ingredienser

300 g torskfilé, krav- eller msc-märkt
1 liter vatten
1/2 dl salt
1 msk hela fänkålsfrön
2 tsk ättiksprit (12 %)
50 g löjrom

Broccolicrème

300 g broccoli
1 liter vatten
2 msk salt
1 tsk bikarbonat
50 g smör
1 tsk pressad citron

Krutonger

50 g formfranska
3 msk rapsolja
1/2 krm salt

Blomkålssallad

200 g blomkål
1/2 citron, rivet skal
1 msk olivolja
1 krm salt
1 bit gurka (ca 5 cm)

Garnering

dillvippor

30 min + tid för torsken att dra i lagen

Inkokt torsk med broccolicrème, blomkålssallad, krutonger och löjrom

1. Skär torsken i fyra portionsbitar. Koka upp vatten, salt, fänkål och ättika. Lägg i torsken och stäng av plattan. Låt stå och dra ca 10 min, till 50 grader innertemperatur. Ställ fisken i kylen och låt stå i lagen fram till servering, ca 3 timmar.

2. Broccolicrème: Bryt broccolin i buketter och skiva stjälken. Lägg undan två buketter till cruditéerna. Koka broccolibuketter och -stjälk i vatten med salt och bikarbonat tills den är genommjuk. Låt rinna av. Smält smöret. Häll smöret i en mixer och tillsätt broccoli och citronsaft. Mixa till en riktigt slät crème. Lägg crèmen i en spritspåse och förvara i rumstemperatur till servering, eller lägg i kyl till nästa dag.

3. Krutonger: Kantskär brödet och riv det i mindre bitar. Stek brödet i olja tills det fått fin färg. Låt rinna av och krydda med salt.

4. Sallad: Bryt blomkålen i små buketter, ta undan två buketter till cruditéer. Koka blomkålen i lättsaltat vatten ca 1 minut. Blanda blomkålen med citronskal, olja och salt. Skala gurkan lite slarvigt och skär den i skivor. Blanda gurkan med blomkålen precis före servering.

5. Cruditéer: Hyvla den sparade broccolin och blomkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg grönsakerna i isvatten för att de ska bli riktigt krispiga.

6. Servering: Låt fisken rinna av på hushållspapper. Lägg upp den på tallrikar. Spritsa broccolicrème och löjrom runt om. Toppa med blomkålssallad, tunt skivad blomkål och broccoli samt krutonger. Garnera med dill och servera.