00000

Rätten blir bäst om man använder den första späda rosaröda rabarbern. Vi använder overheadark i plast. De finns att köpa i kontorsbutiker. Det går att använda vanlig plastfolie, men den kan vecka sig och det blir inte lika fint.

För 1 sats(er)

Ingredienser

3 rabarber stjälkar
0,5 dl torrt vitt vin
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker

Mandelkross

50 g mandelspån
1 msk smör
2 msk strösocker

Kardemummamjölksgelé

1 dl mjölk
1,5 msk strösocker
1 gelatin blad
4 kardemummakärnor

Vaniljkräm

0,5 vaniljstång
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 msk strösocker
3 äggulor

1. Mandelkross: Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelspån, smör och socker. Strö ut det på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kallna och krossa det.
2. Kardemummamjölksgelé:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm
mjölk med socker och kardemummakärnor.
Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i kardemummamjölken under omrörning. Ta bort kardemummakärnor.
Klä botten av en form ca 15×25 cm med overheadark.
Häll i mjölken och låt stelna i kylen.
3. Rabarber: Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar.
Koka upp vin, vatten och socker. Lägg ner rabarbern
och koka under lock 1-2 minuter.
Låt rabarbern kallna i lagen.
4. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången på längden. Blanda
grädde, mjölk, socker och äggulor i en kastrull. Lägg i
vaniljstången. Sjud och vispa tills krämen tjocknar. Låt
svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna.
5. Lägg lite vaniljkräm på varje rabarberbit. Ta upp arket med gelé och klipp det i remsor och lägg över rabarbern.
6. Servera med krossad rostad mandel och rabarberlag
vid sidan av.