Inkokt rabarber med vaniljkräm och kardemummamjölksgelé

Rätten blir bäst om man använder den första späda rosaröda rabarbern. Vi använder overheadark i plast. De finns att köpa i kontorsbutiker. Det går att använda vanlig plastfolie, men den kan vecka sig och det blir inte lika fint.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 rabarber - stjälkar
  • 0,5 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Mandelkross

  • 50 g mandelspån
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker

Kardemummamjölksgelé

  • 1 dl mjölk
  • 1,5 msk strösocker
  • 1 gelatin - blad
  • 4 kardemummakärnor

Vaniljkräm

  • 0,5 vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 3 äggulor

Gör så här

  1. Mandelkross: Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelspån, smör och socker. Strö ut det på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kallna och krossa det.

  2. Kardemummamjölksgelé: Lägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter. Värm mjölk med socker och kardemummakärnor. Lyft upp gelatinbladet och låt det smälta i kardemummamjölken under omrörning. Ta bort kardemummakärnor. Klä botten av en form ca 15x25 cm med overheadark. Häll i mjölken och låt stelna i kylen.

  3. Rabarber: Skala och skär rabarbern i cm-stora bitar. Koka upp vin, vatten och socker. Lägg ner rabarbern och koka under lock 1-2 minuter. Låt rabarbern kallna i lagen.

  4. Vaniljkräm: Snitta vaniljstången på längden. Blanda grädde, mjölk, socker och äggulor i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Sjud och vispa tills krämen tjocknar. Låt svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna.

  5. Lägg lite vaniljkräm på varje rabarberbit. Ta upp arket med gelé och klipp det i remsor och lägg över rabarbern.

  6. Servera med krossad rostad mandel och rabarberlag vid sidan av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!