00000

Här hittar du ett klassiskt sommarrecept på inkokt lax! Till lax passar det riktigt bra med ingefära, avokadomajonäs och ärtsallad. Laxen är lika god kall som varm. Avokadomajonäsen bör inte göras mer än någon timma före.

För 6 personer

Ingredienser

900 g benfri laxfilé med skinn

Lag

1 purjolök
50 g färsk ingefära
1 lime
1 liter vatten
5 vitpepparkorn
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt

Potatis- och ärtsallad

1 kilo färskpotatis eller småpotatisar
250 g gröna ärter
150 g sockerärter
150 g ärtskott

Dressing

2 msk vitvinsäger
2 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Avokadomajo

2 avokador
2 tsk rivet limeskal
2 msk pressad lime
1 dl majonnäs, helst hellmans eller hemlagad
3 cm ingefära
2 krm salt

Garnering

ingefära

30 min

Så tillagar du inkokt lax med avokadomajonäs och ingefära

 

  1. Skär laxen i sex bitar. Ansa och skiva purjolöken. Skiva ingefära och lime. Koka upp alla ingredienser till lagen. Ta av från värmen och lägg ner laxbitarna. Låt stå 10 min under lock. Ställ sedan kallt.
  2. Skrubba potatisen och koka den med skal. Låt svalna och halvera dem. Tina ärterna. Koka sockerärterna ca 1 minut i lättsaltat  vatten. Skölj i kallt vatten. Blanda dressingen. Vänd runt potatis, ärter, sockerärter och ärtskott i dressingen.
  3. Halvera, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mixa avokadorna med limeskal och limesaft. Rör i majonnäsen och pressa ner ingefäran med en vitlökspress. Det är den smakrika saften från ingefäran som man vill åt. Tillsätt salt.
  4. Ta upp laxen ur spadet och garnera med inge­fära. Servera med avokadomajo och sallad.
Fler recept med: Fisk, Lax, Övrigt, Svenskt