4.44.44.44.44.4

Här hittar du ett klassiskt sommarrecept på inkokt lax! Till lax passar det riktigt bra med ingefära, avokadomajonäs och ärtsallad. Laxen är lika god kall som varm. Avokadomajonäsen bör inte göras mer än någon timma före.

För 6 personer:

Ingredienser

900 g laxfilé, med skinn, utan ben

Lag:

1 purjolök
50 g ingefära, färsk
1 lime
1 liter vatten
5 vitpepparkorn
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk salt

Potatis- och ärtsallad:

1 kilo färskpotatis, eller småpotatisar
250 g gröna ärter
150 g sockerärter
150 g ärtskott

Dressing:

2 msk vitvinsäger
2 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Avokadomajo:

2 avokador
2 tsk limeskal, rivet
2 msk lime, pressad
1 dl majonnäs, helst hellmans eller hemlagad
3 cm ingefära
2 krm salt

Garnering:

ingefära

30 minuter

Inkokt lax med avokadomajonäs – gör så här:

  1. Skär laxen i sex bitar. Ansa och skiva purjolöken. Skiva ingefära och lime. Koka upp alla ingredienser till lagen. Ta av från värmen och lägg ner laxbitarna. Låt stå 10 min under lock. Ställ sedan kallt.
  2. Sallad: Skrubba potatisen och koka den med skal. Låt svalna och halvera dem. Tina ärterna. Koka sockerärterna ca 1 minut i lättsaltat  vatten. Skölj i kallt vatten.
  3. Dressing: Blanda alla ingredienser.  Vänd runt potatis, ärter, sockerärter och ärtskott i dressingen.
  4. Avokadomajonnäs: Halvera, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet. Mixa avokadorna med limeskal och limesaft. Rör i majonnäsen och pressa ner ingefäran med en vitlökspress. Det är den smakrika saften från ingefäran som man vill åt. Tillsätt salt.
  5. Ta upp laxen ur spadet och garnera med inge­fära. Servera med avokadomajo och sallad.