00000

toms Tips
Låt gärna fisken ligga och dra i lagen ett dygn så smakerna hinner komma fram. Laxen blir bara bättre om den till-
lagas 2–3 dagar före serveringstillfället.
Potatiscrèmen går att servera varm i stället för kall. Minska då till 1 dl mjölk.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g laxfilé, med skinn
1 morot
2 rödlökar
1 dl ättiksprit, (12 %)
1 dl vitvinsvinäger
3 dl strösocker
8 dl vatten
2 msk salt
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk bruna senapskorn
1 msk gula senapskorn

Grön potatiscrème:

600 g mandelpotatis
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
1 dl dill, hackad
0,75 dl olivolja, mild
1 tsk salt
2 tsk citron, pressad

Garnering:

12 dillvippor
1 msk olivolja
50 g västerbottensost

1 Skär laxen i 4 bitar à 150 g. Bitarna ska vara ca 5 x 6 cm stora.

2 Skala och skiva morot och lök. Koka upp ättika, vinäger, socker, vatten och salt. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt koka utan lock ca 5 min

3 Lägg i fisken och dra kastrullen från plattan. Sätt i en termometer och ta upp fisken när innertemperaturen är 45°. Kyl lagen och fisken var för sig. Häll den kalla lagen över fisken och låt den gärna stå över natten.

4 Skala potatis och och koka mjuk i vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna något. Mixa mjölken med dill.

5 Pressa potatisen i en bunke och häll i dillmjölk, olivolja, salt och citronsaft. Låt kallna.