Inkokt lax med grön potatiscrème

toms Tips Låt gärna fisken ligga och dra i lagen ett dygn så smakerna hinner komma fram. Laxen blir bara bättre om den till- lagas 2–3 dagar före serveringstillfället. Potatiscrèmen går att servera varm i stället för kall. Minska då till 1 dl mjölk.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - med skinn
  • 1 morot
  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit - (12 %)
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 3 dl strösocker
  • 8 dl vatten
  • 2 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 msk bruna senapskorn
  • 1 msk senapskorn - gula

Grön potatiscrème

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl dill - hackad
  • 0,75 dl olivolja - mild
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk citron - pressad

Garnering

  • 12 dillvippor
  • 1 msk olivolja
  • 50 g västerbottenost

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar à 150 g. Bitarna ska vara ca 5 x 6 cm stora.

  2. Skala och skiva morot och lök. Koka upp ättika, vinäger, socker, vatten och salt. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt koka utan lock ca 5 min.

  3. Lägg i fisken och dra kastrullen från plattan. Sätt i en termometer och ta upp fisken när innertemperaturen är 45°. Kyl lagen och fisken var för sig. Häll den kalla lagen över fisken och låt den gärna stå över natten.

  4. Skala potatis och och koka mjuk i vatten tillsammans med en skalad vitlöksklyfta. Låt potatisen rinna och ånga av. Låt svalna något. Mixa mjölken med dill.

  5. Pressa potatisen i en bunke och häll i dillmjölk, olivolja, salt och citronsaft. Låt kallna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!