00000

Börja kalaset med små friska munsbitar som går utmärkt att mingeläta innan man sätter sig till bords.

För 1 6 pers

Ingredienser

Inkokt lax med fänkåls- och äppelslaw

1 kilo lax, skinn- och benfi

Lag

1 bit pepparrot, (ca 45 g)
2 citrongräs
1 rödlök
1 liter vatten
1/2 dl ättiksprit, (12 %)
1 msk salt
3 msk strösocker

Fänkåls- och äppelslaw

1 äpple, rött
1 fänkål
1 1/2 tsk citron, pressad
1 dl turkisk yoghurt
1 msk pepparrot, finriven
2 krm salt
1/2 krm svartpeppar, nymald

Till dekoration

1 msk senapsfrön, bruna

30 min + tid att kallna

1. Skär laxen i ca 3 cm stora kuber och lägg i en vid kastrull. Skala och skiva pepparroten.

2. Banka på citrongräset och skär det i grova bitar, skala och klyfta rödlöken. Koka upp vatten med pepparrot, citrongräs, rödlök, ättika, salt och socker i en kastrull.

3. Häll den heta lagen över laxen. Lägg på locket och låt laxen kallna i lagen.

4. Skala äpplet. Finstrimla äpple och fänkål på mandolin.

5. Blanda citronsaft, yoghurt och finriven pepparrot till en dressing. Blanda i fänkål och äpple, salta och peppra.

6. Servera laxkuberna i små glas med fänkålsslaw på toppen. Strö över senapsfrön och servera.

Fler recept med: Fisk, Övrigt, Smårätter