00000

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil är god både till vardag och fest. Ättika och dill sätter smaken i denna svenska husmansrätt.

För 4 personer

Ingredienser

500 g laxfilé
2 morötter
2 lökar, gula
4 msk ättikssprit, (12%)
2 msk strösocker
2 lagerblad
800 g potatis
1 kruka dill, eller 2 msk dillfrön
smör
salt

Tillbehör:

2 dl gräddfil
150 g sallad, blandad

20 min + 15 min för laxen

Inkokt lax med dillslungad potatis och gräddfil – gör så här:

  1. Skär laxen i kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i en form. Skala och skär morötter och lök i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 liter vatten, ättika, socker, lagerblad och
    1 msk salt och låt koka upp. Häll den kokande lagen över laxen och låt stå ca 15 min.
  2. Skala eventuellt potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen, spara några kvistar till garnering. Låt potatisen rinna av och blanda ner hackad dill och 1 msk smör.
  3. Garnera laxen med den sparade dillen och servera den med grönsaker, dillslungad ­potatis, gräddfil och sallad.

Recept av Måns Ranung

Fler recept med: Fisk, Husmanskost, Jul, Lax, Svenskt