3.43.43.43.43.4

Bjud på lax med asiatisk toutch! Inkokt lax med koriandermajonnäs och picklad gurka är en perfekt rätt som går att förbereda. Allt kan lagas dagen före.

För 4 personer:

Ingredienser

700 g laxfilé, med skinn
1 rödlök, liten
25 g ingefära
1 röd chili, t ex spansk peppar
3 dl risvinäger
2 dl vatten
1 dl strösocker
1 msk salt
3 korianderkvistar

Koriandermajonnäs:

2 äggulor
0,5 dl koriander, hackad
1 tsk citron, pressad
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
0,75 dl olivolja
0,75 dl rapsolja

Chilipicklad gurka:

1 gurka
1 röd chili, t ex spansk peppar
1 dl risvinäger
1 dl strösocker
2 dl vatten
2 krm salt

Garnering:

koriander

Tillbehör:

kokt potatis
sallad

30 minuter + 30 minuter i ugn

Inkokt lax med koriandermajonnäs – gör så här:

  1. Majonnäs: Blanda äggulor, koriander, citronsaft, senap och salt. Tillsätt de båda oljesorterna, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning.
  2. Gurka: Skär chilin i 1/2 cm stora bitar. Koka upp chili, vinäger, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Skala och skiva gurkan och lägg i lagen. Ställ gurkan i kylen fram till servering.
  3. Sätt ugnen på 100° varmluft. Halvera och skiva löken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.
  4. Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Lägg lax, grönsaker, lime och koriander i en ugnssäker form. Häll över den varma lagen och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen svalna ca 10 min eller låt den kallna i lagen.
  5. Garnera laxen med koriander och servera med koriandermajonnäs, chilipicklad gurka, potatis och sallad.