30 minuter + 30 minuter i ugn
Inkokt lax med koriandermajonnäs – gör så här:
- Majonnäs: Blanda äggulor, koriander, citronsaft, senap och salt. Tillsätt de båda oljesorterna, först droppvis och sedan i en fin stråle under kraftig omrörning.
- Gurka: Skär chilin i 1/2 cm stora bitar. Koka upp chili, vinäger, socker, vatten och salt. Låt lagen kallna. Skala och skiva gurkan och lägg i lagen. Ställ gurkan i kylen fram till servering.
- Sätt ugnen på 100° varmluft. Halvera och skiva löken. Skala och skiva ingefäran. Skiva chilin. Skölj limen noga i ljummet vatten och skär den i skivor.
- Koka upp vinäger, vatten, socker och salt. Lägg lax, grönsaker, lime och koriander i en ugnssäker form. Häll över den varma lagen och tillaga mitt i ugnen ca 30 min, tills laxens innertemperatur är 45°. Låt laxen svalna ca 10 min eller låt den kallna i lagen.
- Garnera laxen med koriander och servera med koriandermajonnäs, chilipicklad gurka, potatis och sallad.