Injera

Injera är ett långjäst etiopiskt bröd. Det tar sin tid att göra injerabröd, men det absolut värt det. Du hittar teff- och hirsmjöl i välsorterad butik eller hälsokostaffär.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten - + 10 + 2 dl
  • 2 dl teffmjöl - + 3 dl
  • 5 dl hirsmjöl
  • 1 msk salt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke.Värm 2 dl vatten till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Rör i 2 dl teffmjöl. Täck bunken med lock och låt stå i rumstemperatur 2 dagar.

  2. Värm 10 dl vatten till 37°. Blanda ihop 3 dl teffmjöl, hirsmjöl, salt och vattnet till en klumpfri smet. Blanda i surdegssmeten. Låt stå ytterligare 2 dagar.

  3. Ta bort vätskan som ligger överst på smeten. Värm 2 dl vatten till 85°. Häll vattnet i smeten och rör om så att det blandas väl. Låt svalna i rumstemperatur ca 3 timmar.

  4. Värm en plastbelagd stekpanna. Häll ca 1 dl smet i pannan och grädda på ena sidan tills det bildas små hål i injeran. Stjälp upp injeran och låt svalna på en handduk. Förvara injeran i plastpåsar om de inte äts direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!