Ingefärslax med färskpotatisstomp

00000

Recept på ingefärslax med färskpotatisstomp. Sesamolja varierar i styrka beroende på märke, så prova dig fram så att du får lagom mycket smak.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g laxfilé
800 g färskpotatis
1,5 msk citron pressad
2 tsk sesamolja
1 kruka gräslök
1 vitlöksklyfta
2 msk ingefära riven
200 g sugar snaps
citronklyftor
olivolja, salt, nymald svartpeppar

30 minuter

Ingefärslax med färskpotatisstomp — gör så här:

  1. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Blanda citronsaft, 1 msk olja, 3 msk vatten och sesamolja.
  2. Mosa potatisen med en gaffel och tillsätt dressingen. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Hacka gräslöken och blanda ner i stompet, spara lite till garnering.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, ingefära, 2 msk olja och 1 tsk salt. Gnid in laxen med blandningen och grilla eller stek den ca 3 min på varje sida, till 58° innertemperatur.
  4. Strimla sugar snapsen. Servera laxen med potatisstomp, sugar snaps och citronklyftor.