4.34.34.34.34.3

Recept på ingefärsgravad lax. Skär upp laxen strax före servering så håller den sig saftig och fin.

För 8 personer på buffé:

Ingredienser

1 kilo laxfilé, med skinn,som varit fryst minst 3 dygn
1,5 dl strösocker
1 dl salt
0,5 dl ingefära, finhackad
1 msk vitpeppar, krossad
1 kruka timjan

Garnering:

citronskal, strimlat
dill

Honungssås:

3 msk senap
1 msk honung, flytande
1 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 dl rapsolja
1 dl dill, hackad

20 minuter+ 2,5 dygn i kyl

Ingefärsgravad lax honungssenapssås – gör så här:

  1. Blanda socker och salt. Lägg laxen i en djup form och massera in gravningsblandningen, ingefära och peppar på båda sidorna av laxen.
  2. Grovhacka dillen och strö den över laxen. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 3 timmar. Ställ sedan laxen i kylen ca 12 timmar.
  3. Honungssenapsås: Blanda senap, honung, vinäger, socker, salt och peppar. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under omrörning. Rör ner dillen.
  4. Ta ut laxen ur kylen. Häll bort vätskan som bildats och lägg den i en ren form. Täck med plastfolie och låt grava vidare i kylen 2 dygn.
  5. Skär laxen i tunna skivor vid servering. Garnera med citronskal och dill. Servera med honungssenapssås.

 

Fler recept med: Buffémat, Fisk, Jul, Lax