00000

Recept på ingefärsgravad lax. Skär upp laxen strax före servering så håller den sig saftig och fin.

För 8 pers på buffé

Ingredienser

1 kilo laxfilé med skinn,som varit fryst minst 3 dygn
1 1/2 dl strösocker
1 dl salt
1/2 dl finhackad ingefära
1 msk krossad vitpeppar
1 liten knippa timjan

Garnering

strimlat citronskal
dill

Honungssås

3 msk senap
1 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 dl rapsolja
1 dl hackad dill

Tillbehör

honungssenapsås

ca 3 dygn+10 min

1. Blanda socker och salt. Lägg laxen i en djup form och massera in gravningsblandningen, ingefära och vitpeppar på båda sidorna av laxen.
2. Grovhacka dillen och strö den över laxen. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur ca 3 timmar. Ställ sedan laxen i kylen ca 12 timmar.
3. Ta ut laxen ur kylen. Häll bort vätskan som bildats och lägg den i en ren form. Täck med plastfolie och låt grava vidare i kylen 2 dygn.
4. Skär laxen i tunna skivor vid servering. Garnera med citronskal och dill. Servera med honungssenapssås.

Honungssenapsås:

Blanda senap, honung, vinäger, socker, salt och peppar. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under omrörning. Rör ner dillen.

Fler recept med: Buffémat, Fest, Fisk, Lax, Övrigt