00000

I stället för att göra spett av färsen kan man forma 12 köttfärsbiffar och steka dem ca 5 minuter per sida i stekpanna, eller grilla dem.

För 4 person(er)

Ingredienser

500 g lammfärs eller blandfärs
0,75 dl havregryn
0,75 vatten
1 msk potatismjöl
1 ägg
2 vitlöksklyftor pressade
140 g bacon finhackad
2 dl salladslökar strimlade
2 färska chilifrukter (spansk peppar) hackade
1 lime rivet skal och saft
1 tsk garam masala
1 tsk salt
2 krm peppar
2 tsk kinesisk soja eller olja

Raita

2 dl matlagningsyoghurt
1 tsk torkad mynta
2 tsk svarta senapsfrön
1 tsk sesamolja
1 persika eller nektarin hackad
2 krm salt

Servera med

4 dl ris kokt, blandat med ljusa russin, rivna morötter med citronvinägrett och svarta oliver

Indiska lammfärsspett med lime, vitlök & persikoraita – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250° eller tänd utegrillen.
  2. Blanda havregryn och vatten. Låt det svälla 10 minuter.
    Tillsätt potatismjöl och ägg. Blanda.
  3. Kör vitlök, bacon, purjolök och chili i en matberedare.
    Tillsätt lammfärs, lime, garam masala, salt, peppar och havregrynsblandningen och kör snabbt ihop det. Forma 8 avlånga biffar och trä upp dem på grillspett.
  4. Om de ska stekas i ugn: Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem lätt med soja. Stek i 12 minuter. Om de ska grillas: Pensla dem med olja och lägg dem på grillen ca 15 minuter, snurra dem under tiden.
  5. Raita: Blanda yoghurt och mynta. Stek senapsfrön i olja tills de börjar poppa. Blanda ner dem i såsen tillsammans med resten av ingredienserna.
  6. Servera spetten med persikoraita, kokt ris blandat med ljusa russin och morotssallad.