Inbakad calvados-äppelpaj

Recept på inbakad calvados-äppelpaj. Servera pajen med vaniljglass och calvadoskolasås. Blir det sås kvar är den god att servera till glass och bär.
Elisabeth Johansson

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten - –1 msk

Fyllning

  • 10 äpplen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk kanel - mald
  • 1 tsk kardemumma - mald
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk calvados
  • 2 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 tsk vatten
  • 2 msk rårössocker

Calvadoskolasås

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl sirap - ljus
  • 1,5 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1,5 msk calvados

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl och socker i en matberedare. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Fyllning: Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek i två omgångar i en stekpanna med smör och socker. Strö över kryddor, vaniljsocker och calvados mot slutet. Låt svalna. Vänd i majsstärkelsen.

  3. Sätt ugnen på 175°. Dela paj-degen i två bitar. Kavla ut den ena biten på mjölad arbetsbänk och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Vispa upp ägget med vattnet och pensla kanterna. Lägg fyllningen i pajskalet.

  4. Kavla ut den andra degbiten och täck formen. Tryck ihop kanterna. Pensla med ägg och strö över råsocker. Skär skåror i pajlocket.

  5. Sätt pajen på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.

  6. Calvadoskolasås: Häll grädde, sirap, socker och smör i en kastrull. Koka upp och sjud under omrörning tills såsen tjocknar och blivit ljusbrun. Ta kastrullen från värmen och rör i calvados. Koka upp igen.

  7. Servera pajen med varm eller ljummen calvadoskolasås och glass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!