Îles flottantes

Mjuk maräng i krämig vaniljsås. Îles flottantes betyder flytande öar.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 4 äggvitor
  • 1 dl strösocker

Vaniljsås

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 10 jordgubbar - torkade
  • 10 sötmandlar
  • citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150° och sätt in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen.

  2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och vaniljfrön. Ta åt sidan och låt dra ca 10 min.

  3. Vispa ihop äggulor och socker. Sila över vaniljmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.

  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock marängsmet. Fördela smeten i smorda cocotteformar eller stora koppar.

  5. Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 8 min. Ta ut och låt kallna.

  6. Hacka jordgubbar och sötmandel grovt. Strimla citronmeliss. Fördela vaniljsåsen i djupa tallrikar och ställ i en marängrundel. Strö över jordgubbar, mandel och citron- meliss och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!