Îles flottantes

Mjuk maräng i krämig vaniljsås. Îles flottantes betyder flytande öar.

Îles flottantes

1. Sätt ugnen på 150° och sätt in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen.
2. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och vaniljfrön. Ta åt sidan och låt dra ca 10 min.
3. Vispa ihop äggulor och socker. Sila över vaniljmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.
4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock marängsmet. Fördela smeten i smorda cocotteformar eller stora koppar.
5. Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 8 min. Ta ut och låt kallna.
6. Hacka jordgubbar och sötmandel grovt. Strimla citronmeliss. Fördela vaniljsåsen i djupa tallrikar och ställ i en marängrundel. Strö över jordgubbar, mandel och citron-
meliss och servera.

Recept från