Îles flottantes
Ingredienser
- 4 äggvitor
- 1 dl strösocker
Vaniljsås
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
Garnering
- 10 jordgubbar - torkade
- 10 sötmandlar
- citronmeliss
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150° och sätt in en liten långpanna med vatten mitt i ugnen.
-
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång och vaniljfrön. Ta åt sidan och låt dra ca 10 min.
-
Vispa ihop äggulor och socker. Sila över vaniljmjölken. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under omrörning tills såsen tjocknar. Låt kallna.
-
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en tjock marängsmet. Fördela smeten i smorda cocotteformar eller stora koppar.
-
Ställ formarna i vattenbadet och grädda ca 8 min. Ta ut och låt kallna.
-
Hacka jordgubbar och sötmandel grovt. Strimla citronmeliss. Fördela vaniljsåsen i djupa tallrikar och ställ i en marängrundel. Strö över jordgubbar, mandel och citron- meliss och servera.