4.64.64.64.64.6

Hummus, kikärtsröra, är ett perfekt tillbehör till det mesta. Servera gärna hummus som dipp till grönsaksstavar och pitabröd. Men hummus passar också till allt från grillat till falafel. Den kan stå färdig i kylen ca 6 timmar före servering.

För 6 dl

Ingredienser

Hummus

2 burkar kokta kikärter (à 400 g)
2 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
2+2 msk olivolja
1/2 dl vatten
1 1/2 msk pressad citron
1 tsk salt
1/2  tsk  mald spiskummin
2 krm mald koriander
2 krm nymald svartpeppar

Garnering

bladpersilja

10 min

Hummus – gör så här:

  1. Häll av kikärterna och skölj dem i kallt vatten.
  2. Mixa kikärterna med tahini, skalad vitlök, 2 msk olja, vatten, citronsaft, salt, spiskummin, koriander och peppar till en slät smet. Mixa gärna lite länge så den blir extra krämig och len.
  3. Lägg hummusen i en skål och ringla över 2 msk olja. Garnera med persilja.

 


Vad är hummus?

Hummus är en arabisk dipprätt som äts med bröd, grönsaker och sallad. Den görs på kokta kikärter men tycker du bättre om andra bönor kan du ta dem.

Så varierar du din hummus

Gör en hummus med pestosmak genom att tillsätta extra vitlök och basilika. Curry smakar mycket spiskummin och kan också vara väldigt gott i hummus. Se recept längre ner.

Vad äter man till hummus?

Hummus passar bra till mycket. Servera gärna hummus som dipp till grönsaksstavar och pitabröd. Men hummus passar också till allt från grillat till falafel.

 


PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!

Fler recept med: Sås och marinad