3.83.83.83.83.8

Hummersoppan serveras i små koppar på samma tallrik som skaldjur och såser.

För 8 pers

Ingredienser

Fond

3 humrar, skalen
1 kilo räkor (325 g skalade)
1 msk rapsolja
100 g rotselleri
100 g fänkål
1 schalottenlök
1 dl torr vit vermouth
1 liter vatten
1 msk tomatpuré

Till soppan

1 msk smör
3 msk vetemjöl
7 dl silad hummerfond
1 dl torr vit vermouth
1 msk tomtpuré
1 tsk salt
2 dl vispgrädde

Tillbehör

4 skivor vitt formbröd
2 msk smör
2 msk hackad dill

1 timme

Hummersoppa  – gör så här:

  1. Fond: Ta ut köttet ur humrarna och skär det i bitar. Skala räkorna. Låt stå kallt. Krossa skalen på humrarna. Hetta upp olja i en stor kastrull. Fräs skalen under omrörning så att de blir torra och inte brända, ca 5 min.
  2. Skala och fintärna rotsellerin. Ansa och finhacka fänkålen. Skala och finhacka löken. Blanda ner rotselleri, fänkål och lök i kastrullen och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vermouth, vatten och tomatpuré. Låt fonden sjuda utan lock ca 40 min. Sila genom finmaskig sil.
  3. Soppa: Smält smör i en kastrull och rör ner mjöl. Vispa ner hummerfonden, vermouth, tomatpuré och salt. Låt soppan sjuda ca 10 min.
  4. Kantskär brödet och skär det i trekanter. Stek bröden gyllenbruna i smör och dill.
  5. Vispa grädden luftig till soppan och rör ner den strax före servering. Servera med smörstekt toast.