Hummersoppa

Vi har köpt hela färska humrar och serverar soppan med hummerkött. Fryst hummer går förstås också bra.

Hummersoppa

 

1. Tina hummern om den är fryst. Klyv den och plocka ur köttet i stjärtar och klor. Spara köttet i kylskåpet till servering. Plocka bort magsäcken som sitter längst upp mot huvudet och släng den. Spola av skalen med kallt vatten.

2. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär pumpan i tärningar. Lägg dem i en ugnssäker form. Rosta dem mitt i ugnen tills de mjuknat och fått fin färg, ca 20 min.

3. Skala och tärna selleri, morot, lök och fänkål. Skala och finhacka vitlöken. Fräs grönsakerna i smöret ca 5 min. Tillsätt hummerskal, tomatpuré, kryddor och vitlök. Fräs ytterligare ca 5 min.

4. Häll i konjak, portvin, vin och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Ta fonden från värmen och låt dra under lock ca 20 min.

5. Tillsätt hälften av grädden och sjud ca 10 min. Sila soppan. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner redningen i soppan och låt koka upp. Smaka av med salt.

6. Vispa resten av grädden till fast skum och vänd i soppan precis före servering. Fördela hummerkött och pumpa i skålar. Häll den varma soppan över.

Recept från