1. Sätt ugnen på 250°. Skala hummern och ta till vara allt kött. Förvara hummerköttet i kylskåpet så länge. Krossa hummerskalet. Fräs skalet i oljan i en gryta ca 15 min.
2. Kärna ur paprika och pepparfrukt. Lägg dem på ett ugnssäkert fat. Rosta mitt i ugnen tills de blivit svarta i skalet ca 10 min.
3. Skala och hacka vitlök och schalottenlök. Ansa och hacka fänkålen, spara lite av det gröna till garnering. Tillsätt paprika, pepparfrukt, de båda löksorterna och fänkålen i grytan och låt fräsa med ca 5 min. Rör i tomatpurén och låt fräsa med ytterligare ca 5 min. Tärna tomaterna. Lägg tomaterna i grytan och tillsätt saffran. Häll över vin och vatten och låt koka utan lock ca 30 min.
4. Sila och spara buljongen. Reducera den tills hälften återstår. Smaksätt med citron- och apelsinsaft, salt och peppar.
5. Stek fisken i oljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Krydda med salt och peppar. Värm hummerköttet hastigt i stekpanna.
6. Lägg upp ris, fisk och hummer i djupa tallrikar. Häll den heta buljongen över. Garnera med fänkål. Servera med aioli.
Hummermarmite
Hummerrmarmite är en klassisk fiskrätt med mustig buljong. Smakerna kommer från den rostade paprikan, fänkål och saffran.
För 4 person(er)
Ingredienser
Marmite
1 | hummer |
1 msk | rapsolja |
1 | paprika, röd |
1 | pepparfrukt, röd spansk |
2 | vitlökar, king solo |
1 | schalottenlök |
0,5 | fänkål |
1 msk | tomatpuré |
5 | tomater |
0,5 g | saffran |
1 dl | vitt vin, torrt |
1 l | vatten |
400 g | tomater, krossade |
0,75 dl | citron, pressad saft |
1 dl | apelsin, pressad saft |
1 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, mald |
Garnering
500 g | marulkfilé, - eller gös |
1 msk | rapsolja |
1 tsk | salt |
1 krm | vitpeppar, mald |
Tillbehör
1 | ris, saffranskokt |
1 | aioli |