Hummermaki

Recept på hummermaki. Gör två rullar och förvara i kylen. Rullarna kan ligga färdiga i kylen ca 5 timmar före servering. Garnera dem strax före.

 

30 minuter

Hummermaki

  1. Täck en bambumatta med plastfolie. Lägg på ett noriark med den glatta sidan ner. Fukta händerna med vatten. Platta ut hälften av riset över arket till en ca 1 ½ cm tjock platta.
  2. Bryt loss klorna från hummern. Dela hummern på längden. Plocka försiktigt ut hummerköttet från klorna och kroppen.Skär i små ­bitar.
  3. Dela gurkan på längden och skrapa ut kärnorna. Skär gurkan i ca 5 cm långa smala stavar. Finstrimla sockerärterna.
  4. Dra en sträng wasabi med fingret på riset. Lägg på cirka hälften av hummerbitarna (spara 20 små bitar till garnering), gurka och sockerärter i en sträng på mitten. Spara ca 1 cm från kanten.
  5. Rulla ihop mattan hårt så att noriarkens långsidor möts. Se till att arken överlappar med ca 1 cm. Lägg rullen med skarven ner på en skärbräda. Gör ytterligare en rulle. Rulla in i plastfolie och lägg i kylen tills det är dags att skära upp makin.
  6. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Blanda majonnäs, sambal oelek och hummerfond och lägg i en spritspåse. Spritsa majonnäsen på makin, lägg på de sparade hummerbitarna. Garnera med dill. Servera med soja.

Grundrecept på sushiris

1 timme

Hela satsen sushiris räcker till 40 små bitar. Riset går bra att göra dagen före servering.

Till 40 bitar:

3 dl sushiris

4 dl vatten

4 msk japansk risvinäger

2 msk strösocker

1 tsk salt

Gör så här:

  1. Skölj riset noga i kallt vatten. Lägg riset i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Låt stå under lock ca 30 min. Skölj riset ytterligare ca 5 gånger i en sil.
  2. Koka upp 4 dl vatten med riset, sänk värmen och sjud på svag värme under lock ca 15 min. Riset är färdigt när allt vatten kokat in. Ta kastrullen åt sidan och låt riset stå under lock ca 10 min.
  3. Häll upp riset i en skål. Blanda vinäger, socker och salt så att sockret löses upp. Häll blandningen över riset och blanda varsamt med en blöt träsked. Låt riset kallna.

Recept av Ulla Karlström, Cecilia Lundin, Petra Pettersson

Recept från