2.82.82.82.82.8

Hummer- och ricottafyllda pastaknyten med brynt smör och salvia är festlig nyårsmat. Pastaknytena kan göras samma dag, 4–5 timmar före servering, och förvaras i kyl under en fuktad kökshandduk.

För 4 personer:

Ingredienser

2 humrar, kokta
1 dl ricottaost
1 tsk citronskal, rivet
0,25 tsk salt
2 dl olivolja
1 kruka salvia
100 g smör
2 krm svartpeppar, nymald

Pastadeg:

200 g durumvetemjöl, (knappt 3 1/2 dl)
200 g vetemjöl, (knappt 3 1/2 dl)
4 ägg

1 timme + 1 timme i kyl + koktid

Hummer- och ricottafyllda pastaknyten med brynt smör och salvia – gör så här:

  1. Pastadeg: Blanda ihop mjöl och ägg i en matberedare tills det smular sig. Fortsätt knåda för hand 2–3 min. Täck degen med plastfolie och låt vila i kylen  ca 1 timme.
  2. Klyv humrarna och ta ur allt kött. Hacka köttet och blanda det med ricotta, citronskal och salt. Ställ i kylen.
  3. Dela degen i mindre bitar, se till att den deg som inte kavlas är täckt med plastfolie så att den inte torkar. Kavla degen genom pastamaskinens bredaste vals. Minska inställningen ett snäpp, vik ihop degen och kavla degen igenom. Gå tillbaka till den bredaste valsen och fortsätt på detta vis ca 5 gånger till. Detta gör degen smidig och fin. Slutligen kavlas degen genom alla valsarna till önskad tjocklek, den nästnäst tunnaste brukar vara bra. Det går även bra att kavla ut degen med kavel om du inte har en pastamaskin.
  4. Skär degen i rutor, ca 10 cm stora. Lägg en dryg matsked fyllning mitt på degen. Pensla längst med kanterna med lite vatten och vik ihop till en trekant. Tryck till så att paketet stängs ordentligt. Nyp till försiktigt mitt på långsidan så att fyllningen trycks upp lite. Vik sedan in hörnen och nyp ihop dem till en cirkel.
  5. Värm oljan i en kastrull. Lägg ner några salviablad åt gången och fritera i ca 5 sekunder. Ta upp och lägg på hushållspapper.
  6. Smält smöret i en kastrull. Låt stå och puttra under omrörning tills bottensatsen börjar bli gyllenbrun, får en nötaktig doft och har en temperatur på 155°. Häll smöret i en bunke så att det inte fortsätter att brynas.
  7. Koka upp lättsaltat vatten i en gryta. Lägg ner några pastaknyten åt gången och låt sjuda 6–7 min. Ta upp med hålslev och lägg dem på varma tallrikar. Ringla över smöret, även bottensatsen. Strö över de friterade salviabladen och mal över peppar.