Hummer- och kronärtskockslyx

00000

Recept på hummer- och kronärtskockslyx. Lägg toppingen på smördegen strax före servering för att den ska hålla sig spröd.

För 20 snittar

Ingredienser

2 smördegsplattor frysta
1 äggula
2 humrar (à ca 400 g)
2 msk majonnäs
1 msk dill hackad
0,5 tsk citronskal rivet
1 krm salt

Marinerade Kronärtskocksbottnar

2 kronärtskockor färska (ca 500 g)
1 dl vitt vin torrt
1 msk citron pressad
5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt

Kavringscrunch

1 skiva kavring (ca 30 g)
0,5 tsk kummin hel
0,5 tsk fänkålsfrön
1 msk smör

Garnering

20 hummerbitar
2 tsk citronskal rivet
20 dillvippor små
20 kronärtskocksbitar

Hummer- och kronärtskockslyx – gör så här:

  1. Kronärtskocksbottnar: Bryt av stammen och halvera kronärtskockorna. Dra bort blad och skägget. Koka bottnarna mjuka i vin, citronsaft, vatten, olivolja och salt 20-30 min. Låt svalna i lagen. Ställ kallt.
  2. Crunch: Grovhacka och stek kavring, kummin och fänkål knaprigt  i smör. Låt kallna. Mixa eller stöt i mortel.
  3. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut smördegsplattorna till en platta som är 20 x 12 cm. Dela varje platta i 10 bitar. Nagga med gaffel och pensla med äggula. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.
  4. Dela humrarna på längden. Ta hummerköttet ur klor och stjärt. Skär i bitar. Lägg 20 lite finare bitar åt sidan och grovhacka resten. Ställ kallt.
  5. Ta kronärtskocksbottnarna ur lagen. Skär 20 lite finare bitar av kronärtskocksbottnarna och grovhacka resten.
  6. Blanda hackat hummerkött och kronärtskocksbottnar med  majonnäs, dill, citronskal och salt.
  7. Fördela hummerblandningen på smördegen. Garnera med hummer, kronärtskocka, crunch, citronskal och dill.
Fler recept med: Fest, Förrätter, Övrigt, Skaldjur