4.84.84.84.84.8

Blomkålspurén serveras ljummen eller avsvalnad men inte kylskåpskall.

För 10 personer:

Ingredienser

2 humrar, kokta (à 550 g)
150 g smör

Tomater:

20 tomater, i olika färger
1,5 dl vatten
1 dl strösocker
0,5 dl ättiksprit, (12 %)

Blomkål:

1 blomkålshuvud, (ca 1 kilo)
3 dl vispgrädde
0,5 dl crème fraiche
0,75 tsk salt

Garnering:

50 g saltrostade mandlar, gärna marconamandlar
100 g forellrom
30 blad libbsticka, eller stjälkselleriblad

1 timme

Hummer med blomkål, picklade tomater och mandel – gör så här:

  1. Tomater: Koka upp vatten, socker och ättika så att sockret löses upp. Låt lagen kallna. Halvera tomaterna och lägg dem i lagen. Låt stå i kylen ca 1 timme.
  2. Knäck klor och stjärt på humrarna och ta ut köttet. Lägg köttet i kylen så länge.
  3. Blomkålspuré: Skär bort blomkålsbuketterna från stammen. Ansa och hyvla stammen tunt på mandolin. Skär ut 40 små buketter av resterande blomkål, ca 2 cm. Förväll buketter och stamskivor i lättsaltat vatten ca 30 sekunder. Ta upp och lägg dem i kallt vatten så att kokningen avstannar.
  4. Skär den övriga blomkålen i bitar. Koka den mjuk i grädde och crème fraiche. Häll av men spara grädden. Mixa och späd undan för undan med grädden till krämig konsistens. Krydda med salt.
  5. Grovhacka mandlarna.
  6. Bryn smöret. Slunga hummern snabbt i smöret. Lägg en sked blomkålspuré, hummerbitar, tomat, blomkålsbuketter och stammen från blomkålen på tallrikar. Toppa med forellrom, mandlar, libbsticka och brynt smör.

Recept av Johan Backeus

pren