Hot chilisås och Srirachasås

Hot chilisås och Srirachasås är heta och starka såser. Med enbart spansk peppar får såsen en lagom hetta. Vill man öka på hetta och smak kan man blanda med några birds eye chili eller habanero.
Så gör du din egen starka sås.
Så gör du din egen starka sås. Foto: Anna Kern

Ingredienser

 • 300 g chili - t ex röd spansk peppar, birds eye, habanero
 • 2 dl äppelcidervinäger - ekologisk
 • 1 tsk salt

Smaksättning för Sriracha

 • 2 msk rårössocker
 • 1 tsk fisksås - asiatisk
 • 1 vitlöksklyfta

Gör så här

 1. Använd handskar och eventuellt skyddsglasögon. Skär bort fästet och skär chilifrukterna i bitar.

  Foto: Anna Kern

 2. Mixa chilin i en matberedare eller mixer med vinäger och salt till en finhackad massa. Häll upp i en skål eller burk av glas eller keramik.

  Foto: Anna Kern

 3. Täck burken/skålen med smörgåspapper eller lock utan att skruva åt så att chilimassan kan jäsa. Ställ den gärna mörkt och i rumstemperatur. Låt stå 2–3 veckor. Kontrollera då och då. Den ska inte börja mögla. Men skulle det ske, ta försiktigt bort möglet.

  Foto: Anna Kern

 4. Mixa såsen ytterligare en gång. Passera chilimassan genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Använd en hård slickepott så att det till slut bara är kärnor och skalrester kvar i silen.

  Foto: Anna Kern

 5. Tillsätt rårörsocker, fisksås och pressad vitlök och koka därefter 2–3 min.

  Foto: Anna Kern

 6. Diska och skölj flaskorna väl och stall in dem i ugnen på 125° ca 15 min. Låt flaskorna svalna. Fyll flaskorna med hjälp av en liten tratt. Förvara såsen svalt och mörkt. Håller ca 6 månader i kylen.

  Foto: Anna Kern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!