4.24.24.24.24.2

Hot chilisås och Srirachasås är heta och starka såser. Med enbart spansk peppar får såsen en lagom hetta. Vill man öka på hetta och smak kan man blanda med några birds eye chili eller habanero.

För 1 sats, ca 2,5 dl:

Ingredienser

300 g chilifrukter, t ex röd spansk peppar, birds eye, habanero
2 dl äppelcidervinäger, ekologisk
1 tsk salt

Smaksättning för Sriracha:

2 msk rårörsocker
1 tsk fisksås, asiatisk
1 vitlöksklyfta

15 minuter + ca 2 veckor

Hot chilisås och Srirachasås – gör så här:

 1. Använd handskar och eventuellt skyddsglasögon. Skär bort fästet och skär chilifrukterna i bitar.
  1

  Foto: Anna Kern

 2. Mixa chilin i en matberedare eller mixer med vinäger och salt till en finhackad massa. Häll upp i en skål eller burk av glas eller keramik.
  2

  Foto: Anna Kern

 3. Täck burken/skålen med smörgåspapper eller lock utan att skruva åt så att chilimassan kan jäsa. Ställ den gärna mörkt och i rumstemperatur. Låt stå 2–3 veckor. Kontrollera då och då. Den ska inte börja mögla. Men skulle det ske, ta försiktigt bort möglet.
  3

  Foto: Anna Kern

 4. Mixa såsen ytterligare en gång. Passera chilimassan genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Använd en hård slickepott så att det till slut bara är kärnor och skalrester kvar i silen.
  4

  Foto: Anna Kern

 5. Hot sås: Koka upp chilisåsen och låt koka 2–3 min. Sriracha: Tillsätt rårörsocker, fisksås och pressad vitlök och koka därefter 2–3 min.
  5

  Foto: Anna Kern

 6. Diska och skölj flaskorna väl och stall in dem i ugnen på 125° ca 15 min. Låt flaskorna svalna. Fyll flaskorna med hjälp av en liten tratt. Förvara såsen svalt och mörkt. Håller ca 6 månader i kylen.
  6

  Foto: Anna Kern

Fler recept med: Sås och marinad