55555

Höstsallad med kastanjer och morötter är en festlig sallad. Grovt salt gör att kastanjerna inte bränns och håller värmen längre.

För 4 personer:

Ingredienser

400 g kastanjer
2 dl salt, grovt
6 morötter
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 dl belugalinser
1 granatäpple
8 fikon, färska
120 g mâchesallad
1 dl pistaschnötter, skalade

Dressing:

1 dl olivolja
1 msk balsamvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

40 minuter + 1 timme i ugn

Höstsallad med kastanjer och morötter – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Använd en liten kniv för att skära ett kryss i toppen på varje kastanj. Häll grovt salt i en ugnssäker form och sätt i kastanjerna. Rosta mitt i ugnen ca 30 min. Låt kastanjerna svalna ca 5 min och skala dem.
  2. Sänk ugnstemperaturen till 175°. Dela morötterna på längden och lägg dem på en plåt. Ringla över olja och krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen 30–40 min.
  3. Koka belugalinserna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av.
  4. Halvera granatäpplet och peta ut kärnorna. Spara saften till dressingen.
  5. Dressing: Blanda alla ingredienser.
  6. Skär fikonen i klyftor. Grovhacka kastanjerna. Blanda fikon och kastanjer med morötter, linser och sallad. Toppa med granatäppelkärnor och grovhackade pistaschnötter. Häll över dressingen och servera.