4.54.54.54.54.5

Höstsallad med kantareller, rotfrukter, bär och västerbottensdressing är en härlig, matig sallad. Receptet går utmärkt att dubblera och servera på det stora kalaset.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g butternutpumpa
250 g jordärtskockor
3 rödlökar, små
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 + 1 krm svartpeppar, nymald
2 dl grynblandning, t ex Zeta 5 gryner
200 g kantareller, gula
1 msk smör
0,5 tsk salt
150 g färskost, med örter och vitlök
2 msk mjölk
70 g salladsmix

Dressing:

75 g västerbottensost, lagrad
1 citron
0,5 msk honung
1 dl olivolja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Topping:

2 dl blåbär
1 dl hasselnötter, rostade
vattenkrasse

40 minuter + 30 minuter i ugn

Höstsallad med kantareller, rotfrukter, bär och västerbottensdressing – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skär pumpan i tärningar. Skrubba jordärtskockorna noga i vatten. Skiva dem grovt. Skala och skär löken i klyftor. Fördela pumpa, jordärtskockor och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med flingsalt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt svalna något.
  2. Koka grynen enligt anvisning på förpackningen.
  3. Dressing: Grovsmula osten. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Pressa ur 1 dl saft. Vispa samman citronsaft, citronskal, honung, olja, salt och peppar. Vänd i osten.
  4. Ansa kantarellerna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och 1 krm peppar.
  5. Blanda färskost och mjölk. Vänd ihop de ugnsrostade grönsakerna, gryn och sallad på ett fat. Toppa med kantareller, blåbär, nötter och vattenkrasse. Ringla över dressingen och servera med färskostkrämen.