Höstsallad med kantareller, rotfrukter, bär och västerbottensdressing

Höstsallad med kantareller, rotfrukter, bär och västerbottensdressing är en härlig, matig sallad. Receptet går utmärkt att dubblera och servera på det stora kalaset.
Petra Lindstrand
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g butternutpumpa
  • 250 g jordärtskockor
  • 3 rödlökar - små
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald + 1 krm
  • 2 dl grynblandning - t ex Zeta 5 gryner
  • 200 g kantareller - gula
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g färskost - med örter och vitlök
  • 2 msk mjölk
  • 70 g salladsmix

Dressing

  • 75 g västerbottenost - lagrad
  • 1 citron
  • 0,5 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl hasselnötter - rostade
  • vattenkrasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala, kärna ur och skär pumpan i tärningar. Skrubba jordärtskockorna noga i vatten. Skiva dem grovt. Skala och skär löken i klyftor. Fördela pumpa, jordärtskockor och lök på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och krydda med flingsalt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut och låt svalna något.

  2. Koka grynen enligt anvisning på förpackningen.

  3. Dressing: Grovsmula osten. Skölj citronen i ljummet vatten och finriv skalet. Pressa ur 1 dl saft. Vispa samman citronsaft, citronskal, honung, olja, salt och peppar. Vänd i osten.

  4. Ansa kantarellerna. Stek dem i smör i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda färskost och mjölk. Vänd ihop de ugnsrostade grönsakerna, gryn och sallad på ett fat. Toppa med kantareller, blåbär, nötter och vattenkrasse. Ringla över dressingen och servera med färskostkrämen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!