Mycket smak av svamp och syrlig äppelvinägrett ger den här speciella salladen verklig höstkänsla.

För 8 personer

Ingredienser

Höstsallad

1 squash, gärna gul
1 dl pistaschnötter
1 romanesco (ca 700 g)
250 g trattkantareller
1 msk smör
1/2 tsk + 1/2 tsk salt
1 dl grovhackad bladpersilja
1 msk kallpressad rapsolja
1 äpple

Äppelvinegrätt

1/2 dl äppelmust
1/2 dl kallpressad rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
2 krm salt
2 krm nymald svartpeppar

25 min

Höstsallad med äppelvinägrett

  1. Skär squashen i skivor på längden, ställ åt sidan. Grovhacka pistaschnötterna och rosta dem i en torr stekpanna. Låt kallna.
  2. Plocka små buketter från romanescon och skär stjälken i skivor. Förväll buketter och stjälk i saltat vatten 1–2 minuter. Låt rinna av.
  3. Rensa svampen. Fräs den i en stek­panna på medelvärme tills all vätska dunstat bort. Höj värmen och lägg i smöret. Fräs tills svampen har fått fin färg. Krydda med 0,5 tsk salt.
  4. Vinägrett: Blanda musten med olja, vinäger, salt och peppar.
  5. Blanda pistaschnötter, romanesco, trattkantareller och persilja. Pensla squashen med olja. Grilla ca 2 minuter på varje sida. Krydda med 0,5 tsk salt.
  6. Lägg squashen på ett fat. Fördela salladen ovanpå. Grovriv äpplet direkt över salladen. Ringla på vinägretten och servera.