Höstlamm med rostad pumpacrème och ättiksglaserade betor

Lammracks går snabbare att tillaga än lammstek. Beställ för säkerhets skull i god tid i butiken.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 800 g lammracks - putsade
  • 1 msk rosmarin - hackad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja

Ättiksglacerade betor

  • 0,5 dl ättiksprit - 12%
  • 500 g gulbeta
  • 500 g polkabeta
  • 1 rödlök
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk persilja - strimlad

Pumpacrème

  • 700 g pumpa - gärna butternut
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Betor: Koka betorna mjuka i  vatten. Skala och skär dem i oregelbundna bitar.

  2. Skala och skär rödlöken i skivor. Lägg löken i en kastrull och tillsätt ättika, socker, vatten och salt. Låt koka upp och häll lagen över betorna. Låt stå ca 30 min.

  3. Sila bort vätskan och tillsätt olivolja och persilja precis före servering.

  4. Pumpacrème: Sätt ugnen på 175°. Skala och skär pumpan i små bitar. Skala vitlöksklyftan. Blanda pumpa, vitlök, rosmarin och olivolja på en plåt. Rosta mitt i ugnen tills pumpan är mjuk, ca 25 min.

  5. Ta bort rosmarinkvisten och mixa pumpan slät med crème fraiche. Smaka av med salt. Sänk ugnsvärmen till 125°.

  6. Gnid in köttet med rosmarin, salt och peppar. Bryn i smör och olja i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form och stek det mitt i ugnen till 63° innertemperatur, ca 35 min. Låt vila ca 5 min före servering. Skär köttet i bitar och servera med pumpacrème och betor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!