Honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj

Recept på honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj. Med en burk hemgjord granola i skafferiet sätter du guldkant även på snabbfrukosten.
Anna Wendt
Recept på honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj.
Recept på honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 2 apelsiner - stora
  • 1 påse dinkelflingor - (650 g)
  • 1 påse solrosfrön - (400 g)
  • 1 påse pumpakärnor - (300 g)
  • 1 påse kokosflingor - (200 g)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl honung - eller lönnsirap
  • 1 dl solrosolja - eller rapsolja
  • 1 dl vatten
  • 250 g fikon - torkade
  • 1 dl russin - gärna ekologiska

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka nötterna. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av den sköljda apelsinen och pressa saften ur båda.

  2. Blanda gryn, frön, kokos, nötter, kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör ihop apelsinsaft och -skal, honung, olja och vatten. Häll blandningen över grynen och blanda med händerna.

  3. Fördela blandningen på tre plåtar med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i omgångar 15–20 min, tills det fått lite färg. Rör om då och då.

  4. Låt granolan svalna. Klipp bort skaftet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda ner fikon och russin i granolan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!