Honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj

00000

Recept på honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj. Med en burk hemgjord granola i skafferiet sätter du guldkant även på snabbfrukosten.

För 3 liter:

Ingredienser

200 g hasselnötter
2 apelsiner stora
1 påse dinkelflingor (650 g)
1 påse solrosfrön (400 g)
1 påse pumpakärnor (300 g)
1 påse kokosflingor (200 g)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
1 dl honung eller lönnsirap
1 dl solrosolja eller rapsolja
1 dl vatten
250 g fikon torkade
1 dl russin gärna ekologiska

30 minuter + 20 minuter i ugn

Honungsrostad granola med dinkel, hassel­nötter och vanilj – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Grovhacka nötterna. Skölj den ena apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet av den sköljda apelsinen och pressa saften ur båda.
  2. Blanda gryn, frön, kokos, nötter, kardemumma, vaniljpulver och salt. Rör ihop apelsinsaft och -skal, honung, olja och vatten. Häll blandningen över grynen och blanda med händerna.
  3. Fördela blandningen på tre plåtar med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen i omgångar 15–20 min, tills det fått lite färg. Rör om då och då.
  4. Låt granolan svalna. Klipp bort skaftet och skär fikonen i mindre bitar. Blanda ner fikon och russin i granolan.

Fler recept med: Brunch, Frukost, Övrigt