Honungsglaserad anka med mustig grönsaksröra

Servera gärna rätten med en klick chutney och ett mustigt rödvin.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à ca 350 g)
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald
  • 1 msk smör

Grönsaksröra

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 4 tomater
  • 1 aubergine - (ca 300 g)
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1 lagerblad
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk honung
  • 1 basilika - kruka

Tillbehör

  • bulgur
  • sallad
  • ev chutney

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär skåror i fettsidan på ankfiléerna. Bred på honung och salta och peppra.

  2. Bryn filéerna i smör med köttsidan nedåt ca 2 min. Vänd och bryn på fettsidan ytterligare ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form. Till­laga filéerna mitt i ugnen ca 35 min till 68° innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan de skärs i skivor.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger och låt koka in.

  4. Skär tomater och aubergine i tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner tomater, aubergine, chili, lagerblad och buljongtärning i kastrullen. Salta och peppra. Häll på vattnet och koka upp. Tillsätt honung och låt puttra på svag värme utan lock ca 10 min. Hacka basilikabladen och vänd ner i grytan.

  5. Servera ankbrösten med grönsaksröra, bulgur och sallad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!