Honungsglaserad anka med mustig grönsaksröra
Ingredienser
- 2 ankbröst - (à ca 350 g)
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar - nymald
- 1 msk smör
Grönsaksröra
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 4 tomater
- 1 aubergine - (ca 300 g)
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 1 lagerblad
- 1 grönsaksbuljongstärning
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
- 0,5 dl vatten
- 1 msk honung
- 1 basilika - kruka
Tillbehör
- bulgur
- sallad
- ev chutney
Gör så här
-
Sätt ugnen på 150°. Skär skåror i fettsidan på ankfiléerna. Bred på honung och salta och peppra.
-
Bryn filéerna i smör med köttsidan nedåt ca 2 min. Vänd och bryn på fettsidan ytterligare ca 2 min. Lägg ankbrösten i en ugnssäker form. Tilllaga filéerna mitt i ugnen ca 35 min till 68° innertemperatur. Låt vila ca 10 min innan de skärs i skivor.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger och låt koka in.
-
Skär tomater och aubergine i tärningar. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda ner tomater, aubergine, chili, lagerblad och buljongtärning i kastrullen. Salta och peppra. Häll på vattnet och koka upp. Tillsätt honung och låt puttra på svag värme utan lock ca 10 min. Hacka basilikabladen och vänd ner i grytan.
-
Servera ankbrösten med grönsaksröra, bulgur och sallad.