00000

Hemlagad hönsbuljong. Det är det enkla knepet bakom den perfekta soppan. Hönsbuljongen sköter sig själv på ­spisen och kräver ingen passning efter att den skummats. Höns kan bytas ut mot kyckling.

För 5 liter:

Ingredienser

2 höns, (à ca 1 kilo)
2 morötter
2 gula lökar
100 g rotselleri
5 liter vatten
5 dl vitt vin, torrt
0,5 kruka timjan
2 lagerblad
2 msk salt
1 tsk vitpepparkorn

21/2 timme

Hönsbuljong – gör så här:

  1. Skär bort gumpen på hönsen och det gulaste fettet. Skala och skär morötter, lök och selleri i mindre bitar.
  2. Lägg hönsen i en gryta och häll på vatten och vin. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt rotfrukter, timjan, lagerblad, salt och peppar. Sjud buljongen under lock tills hönsen är riktigt möra, ca 2 timmar.
  3. Ta upp och låt hönsen kallna. Sila buljongen och låt koka ihop till 4 liter. Använd buljongen i soppa eller frys in i lagom stora förpackningar. I kylen håller buljongen ca 1 vecka, i frysen ca 6 månader.
  4. Ta bort skinn och ben från hönsen och skär det i mindre bitar. Använd hönsköttet i soppa, i en pastarätt eller i paj. Av två höns blir det ca 600 g benfritt kött.
    hönsbuljong

    Foto: Per Ranung

    En långkokt hönsbuljong blir en fantastisk bas i grytor och soppor.

     

Buljongen och hönsköttet används i två smakrika soppor – en med klassisk currysmak och en med chili och ingefära. Se recept nedan:

Fler recept med: Husmanskost, Kyckling och fågel