Hönsbuljong
Ingredienser
- 2 höns - (à ca 1 kilo)
- 2 morötter
- 2 gula lökar
- 100 g rotselleri
- 5 l vatten
- 5 dl vitt vin - torrt
- 0,5 kruka timjan
- 2 lagerblad
- 2 msk salt
- 1 tsk vitpepparkorn
Gör så här
-
Skär bort gumpen på hönsen och det gulaste fettet. Skala och skär morötter, lök och selleri i mindre bitar.
-
Lägg hönsen i en gryta och häll på vatten och vin. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt rotfrukter, timjan, lagerblad, salt och peppar. Sjud buljongen under lock tills hönsen är riktigt möra, ca 2 timmar.
-
Ta upp och låt hönsen kallna. Sila buljongen och låt koka ihop till 4 liter. Använd buljongen i soppa eller frys in i lagom stora förpackningar. I kylen håller buljongen ca 1 vecka, i frysen ca 6 månader.
-
Ta bort skinn och ben från hönsen och skär det i mindre bitar. Använd hönsköttet i soppa, i en pastarätt eller i paj. Av två höns blir det ca 600 g benfritt kött.
Foto: Per Ranung
En långkokt hönsbuljong blir en fantastisk bas i grytor och soppor.
-
Buljongen och hönsköttet används i två smakrika soppor – en med klassisk currysmak och en med chili och ingefära. Se recept nedan: