Hönsbuljong

Hemlagad hönsbuljong. Det är det enkla knepet bakom den perfekta soppan. Hönsbuljongen sköter sig själv på ­spisen och kräver ingen passning efter att den skummats. Höns kan bytas ut mot kyckling.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 2 höns - (à ca 1 kilo)
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 100 g rotselleri
  • 5 l vatten
  • 5 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 kruka timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn

Gör så här

  1. Skär bort gumpen på hönsen och det gulaste fettet. Skala och skär morötter, lök och selleri i mindre bitar.

  2. Lägg hönsen i en gryta och häll på vatten och vin. Låt koka upp och skumma väl. Tillsätt rotfrukter, timjan, lagerblad, salt och peppar. Sjud buljongen under lock tills hönsen är riktigt möra, ca 2 timmar.

  3. Ta upp och låt hönsen kallna. Sila buljongen och låt koka ihop till 4 liter. Använd buljongen i soppa eller frys in i lagom stora förpackningar. I kylen håller buljongen ca 1 vecka, i frysen ca 6 månader.

  4. Ta bort skinn och ben från hönsen och skär det i mindre bitar. Använd hönsköttet i soppa, i en pastarätt eller i paj. Av två höns blir det ca 600 g benfritt kött.

    Foto: Per Ranung

    En långkokt hönsbuljong blir en fantastisk bas i grytor och soppor.

  5. Buljongen och hönsköttet används i två smakrika soppor – en med klassisk currysmak och en med chili och ingefära. Se recept nedan:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!